Cantavia Finnish Lapphunds

Uutiset ja päivitykset

  2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006


18.3.2023

Kävimme viime viikonloppuna Pellossa harjoittelemassa poropaimennusta kokoonpanolla Bella, Poca ja emäntänsä Hanneliisa sekä Salli ja allekirjoittanut. Paimennuskonkari Bella teki totutusti hienoa työtä alkuhöyryt ulos päästeltyään. Poca on käynyt aiemmin lampailla, mutta poroihin se tutustui nyt ensimmäistä kertaa. Se innostuikin niistä aluksi hitusen liikaa, mutta sai onneksi nopeasti jutun juonesta kiinni ja paimensi siitä eteenpäin oikein mallikkaasti. Viikonlopun yllättäjä oli ehkä kuitenkin Salli, joka työskenteli alusta alkaen kuin vanha tekijä, vaikka sekään ei ollut nähnyt poroja aiemmin muuta kuin auton ikkunasta. Se oli hienosti kuulolla ja hoksasi itsenäisesti noukkia irtonaiset porot takaisin ruotuun. Jopa kirnun tyhjennys siltä onnistui, vaikka etukäteen jännitin, että miten se toimii niin pienessä tilassa isojen eläinten seassa. Kiitos Hanneliisalle huippureissusta (johon sisältyi pientä draamaakin kun auton akku pääsi tyhjenemään)! Kuvassa Bella.

Nuttu on käynyt luustokuvissa seuraavin tuloksin: lonkat C/B, kyynärät 0/0, selkä LTV0 ja VA0. Röntgenlausuntojen lisätietokenttiin oli kirjattu huomioiksi matalat lonkkamaljat sekä rajatapaus LTV: viimeinen lannenikama on lyhyt ja sijaitsee takana. Kiitos Johanna!

Bellan, Sallin ja Pocan gallerioihin lisätty paimennuskuvia sekä Pocalle uusi profiilikuva. Myös Jiskan kuvat päivitetty sekä sen omalla sivulla että Noen jälkeläissivulla (© Outi Uusitalo).9.3.2023

Edellisen päivityksen jälkeen olemme saaneet kaksi suru-uutista: ensin nukkui pois Raiku joulukuun puolivälissä ja kaksi kuukautta myöhemmin Netta. Osanottoni molempien perheille rakastettujen lemmikkien menetyksestä.

Terveysrintamaltakin vähän huonoja uutisia: Masilla on todettu kilpirauhasen vajaatoiminta ja Kielolta leikattiin vastikään muutama nisäkasvain sekä reidellä ollut pieni sidekudoskasvain. Ne kuitenkin onneksi osoittautuivat patologin tutkimuksessa hyvänlaatuisiksi. Silmätarkastuksessa ovat käyneet Noki, Alma ja Otso, kaikki puhtain paperein. Luustoa on puolestaan tutkittu Ellieltä ja Jiskalta. Ensin mainittu on lonkkakuvattu PennHIP-menetelmällä terveeksi: sen distraktioindeksi on 0.36 (rodun keskiarvo 0.44) eikä sillä ollut merkkejä nivelrikosta. Kennelliiton Ulkomaisten lonkkalausuntojen vastaavuus ja hyväksyminen -taulukon mukaan tulos katsotaan B:tä vastaavaksi. Lisäksi Ellie on kyynärkuvattu (OFA) niin ikään terveeksi. Jiska-siskolla ei ollut kaikilta osin ihan niin hyvä tuuri: lonkat B/C, kyynärät 0/1 ja polvet 0/0. Kiitos omistajille!

Lappalaiskoirat ry julkaisi vastikään Vuoden koira 2022 -kilpailujensa tulokset ja yllätyksekseni Sallin nimi komeili Vuoden pentu -kategorian ykköspaikalla! Tämän vuoden puolella näyttelykehissä ovat käyneet Rasmus, joka sai Kajaanin kansainvälisessä 7.1. Pinja Hiltuselta H:n, kun taas Arttu korkkasi junioriluokan Parkanon ryhmänäyttelyssä 4.2. saaden H:n Irina Poletaevalta. Jämijärven ryhmänäyttelyssä 25.2. Artulla meni pykälää paremmin, kun Kirsi Honkanen antoi sille JUN EH3 -sijoituksen, erikoisnäyttelystä 26.2. puolestaan tuli H kasvattajatuomari Esa Ruotsalaiselta.

Rasmus jalostustarkastettiin Kuopion Jalostuspäivillä 28.1. hienolla arvostelulla ja allekirjoittanut läpäisi samassa tilaisuudessa lapinporokoirien ulkomuodon jalostustarkastuksen näyttökokeen.

Ellan kuvasivulle lisätty pari otosta.