Cantavia Finnish Lapphunds

Uutiset ja päivitykset

  2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006


20.8.2023

Joikun ja Alman pennut lensivät pesästä kesä-heinäkuun vaihteessa. Tervastuli eli Selmi asuu Oulussa Moskun kaverina, Tervasnapsi eli Pate Haukiputaalla, Teerenpilkku eli Nilla Turussa ja Teerenpeli eli Maya Suomussalmella, josta se jatkaa jossain vaiheessa matkaansa aina Australiaan saakka. Näistä pennuista ei jäänyt ainuttakaan sijoitukseen, mutta sen sijaan sijoituskoirapoppoo on kasvanut urospennulla: Pihlajamäen Aslan eli Ippo muutti Ouluun elokuun puolivälissä Sallan ja Jarnon silmäteräksi. Ipon toinen omistaja on Taru Vallius (kennel Tarutuulten), joka myös otti alla olevan kuvan Iposta. Ipon emä on nenetsitaustainen suomenlapinkoiraksi rotuunotettu Lumivaara ja kun isänisäkin on rotuunotettu Rölli, niin Ipon sukutaulu on kovin erilainen rodun nykyiseen kantaan nähden. Itselleni kivaa plussaa on lisäksi se, että sukutaulusta löytyy ihana Vekku. Pennuille ja Ipolle lisätään omat sivunsa myöhemmin.

Kesän näyttelytuloksia:

  • Tuusula kaikkien rotujen näyttely 1.7.: Huli NUO EH1, tuomarina Tarja Kallio.
  • Kurikka ryhmänäyttely 1.7.: Sulo AVO ERI1 SA PU4 vara-sert ja Hali VET EH2, tuomarina Pekka Teini.
  • Oulu KV 8.7.: Ella JUN ERI3, tuomarina Sanna Kavén.
  • Oulu NORD 9.7.: Ella JUN EH, tuomarina Kirsi Honkanen.
  • Koski TL ryhmänäyttely 23.7.: Sulo AVO EH1 ja Hali VET ERI2, tuomarina Sakari Poti.
  • Ii ryhmänäyttely 5.8.: Ella JUN ERI2 JUN-SERT ja Vappu AVO EH4, tuomarina Sakari Poti.
  • Rovaniemi ryhmänäyttely 6.8.: Vappu AVO ERI1 SA PN2 SERT, tuomarina Esa Ruotsalainen.
  • Taivalkoski ryhmänäyttely 12.8.: Vappu AVO ERI1 SA PN4 VARA-SERT, tuomarina Katja Korhonen.

Vappu kävi jalostustarkastuksessa Kiimingissä 6.7. Esa Ruotsalaisen ja Taru Valliuksen syynissä. Lausunto löytyy täältä, kuva alla © Taru Vallius.

Kerttu luustokuvattiin alkuviikosta seuraavin tuloksin: lonkat B/B, kyynärät 0/0 ja selkä VA0 ja LTV0.

Nutun kuvasivulle lisätty uusi kuva - kiitos Johanna!24.6.2023

Luka jalostustarkastettiin Kajaanissa 18.6., tarkastajana Mari Lackman. Lausunto on luettavissa Lappalaiskoirat ry:n vuosikirjatietokannassa.

Sallin galleriaan päivitetty pari Taru Valliuksen aiemmin tänä vuonna ottamaa otosta.16.6.2023

Kuusamo ryhmänäyttely 10.6.: Hali VET ERI3 SA, kaiken pohjavillansa tiputtanut Salli NUO EH4 ja Vappu AVO EH, tuomarina Jari Fors.

Pöytyä ryhmänäyttely 10.6.: Nuttu NUO H, tuomarina Tapio Kakko.

Pielavesi ryhmänäyttely 11.6.: Sulo AVO ERI1 SA, Hali VET ERI2 ja Poca (kuvassa) JUN ERI4 SA, tuomarina Juha Putkonen.

Vapun kuva päivitetty.4.6.2023

Siilinjärvi ryhmänäyttely 20.5.: Sulo AVO H ja Jiska (kuva © Sanna Parviainen) NUO H kasvattajatuomari Tapio Kakon arvostellessa.18.5.2023

Kruunupyy ryhmänäyttely 13.5.: Ella PEK1 KP ROP-pentu ja Salli NUO ERI1, tuomarina Erja Nummi.

Oulu ryhmänäyttely 14.5.: Vappu AVO ERI, tuomarina Paavo Mattila.

Turku ryhmänäyttely 18.5.: Sulo (kuvassa) AVO ERI1 SA PU1 sert VSP ja Nuttu NUO EH1, tuomarina Kirsi Sainio.

Pelastuskoirakkokokelaamme Bella ja Hanneliisa on suorittanut haun loppukokeen hyväksytysti ja Vapepan hälytyskelpoisuus on nyt VIRTA-käyttöönottotarkastuksen läpäisemisen päässä. Kovasti tsemppiä siihen koitokseen sitten kun sen aika on!10.5.2023

Alman pennut syntyivät 5.5. Pentueessa on kaksi urosta ja kaksi narttua, kaikki mustia/mustia merkein.

Kokkola ryhmänäyttely 7.5.: Ella PEK1, Hali VET ERI1 ja Salli NUO EH3, tuomarina Aila Lehmussaari.

Rasmus on silmätarkastettu terveeksi. Kiitos Henna!30.4.2023

Pentuja tulossa! Alma on viimeisillään kantavana Loihakka Lokan Rauta-airosta.

Nutun profiilikuva sekä kuvagalleria päivitetty (© Johanna Laiholahti). Myös Sallilla on uusi kuva.23.4.2023

Muutama tuore näyttelytulos:

Kauhajoki ryhmänäyttely 1.4.: Arttu JUN EH1, tuomarina Reino Korpela.

Lappalaiskoirat ry:n keväterikoisnäyttely, Laukaa 2.4.: Rasmus AVO H ja pitkästä aikaa näytillä ollut lähes 14-vuotias Koda VET ERI, tuomarina Matti Tuominen.

Kiuruvesi ryhmänäyttely 22.4.: Rasmus AVO ERI4, Hali (kuvassa) VET ERI1 SA VET-SERT PU3 ROP-vet, Poca JUN ERI2 SA ja Salli NUO ERI1 SA PN4. Kasvattajaryhmiä esitettiin peräti kolme ja meidän ryhmästä leivottiin ROP-kasvattaja! Tuomarina toimi Reino Korpela.

Kankaanpää ryhmänäyttely 23.4.: Arttu JUN EH3, tuomarina Leni Finne.

Vappu osallistui rally-tokon alokasluokan kokeeseen Oulussa 19.3. ja saavutti ohjaansa Sylvian kanssa täydet sata pistettä - onnittelut! Tuomarina toimi Minna Hillebrand. Koirakolla on jo ennestään yksi hyväksytty tulos viime marraskuulta, joten koulutustunnus on jo hyvin lähellä.

Salli on luustokuvattu ja tulokset näyttävät tältä: lonkat C/B, kyynärät 0/0 sekä selkä VA0 ja LTV0. Lonkista oli röntgenlausunnossa lisähuomiona matalat lonkkamaljat.

Ellan profiilikuva päivitetty (© Merja Koivuluoma).18.3.2023

Kävimme viime viikonloppuna Pellossa harjoittelemassa poropaimennusta kokoonpanolla Bella, Poca ja emäntänsä Hanneliisa sekä Salli ja allekirjoittanut. Paimennuskonkari Bella teki totutusti hienoa työtä alkuhöyryt ulos päästeltyään. Poca on käynyt aiemmin lampailla, mutta poroihin se tutustui nyt ensimmäistä kertaa. Se innostuikin niistä aluksi hitusen liikaa, mutta sai onneksi nopeasti jutun juonesta kiinni ja paimensi siitä eteenpäin oikein mallikkaasti. Viikonlopun yllättäjä oli ehkä kuitenkin Salli, joka työskenteli alusta alkaen kuin vanha tekijä, vaikka sekään ei ollut nähnyt poroja aiemmin muuta kuin auton ikkunasta. Se oli hienosti kuulolla ja hoksasi itsenäisesti noukkia irtonaiset porot takaisin ruotuun. Jopa kirnun tyhjennys siltä onnistui, vaikka etukäteen jännitin, että miten se toimii niin pienessä tilassa isojen eläinten seassa. Kiitos Hanneliisalle huippureissusta (johon sisältyi pientä draamaakin kun auton akku pääsi tyhjenemään)! Kuvassa Bella.

Nuttu on käynyt luustokuvissa seuraavin tuloksin: lonkat C/B, kyynärät 0/0, selkä LTV0 ja VA0. Röntgenlausuntojen lisätietokenttiin oli kirjattu huomioiksi matalat lonkkamaljat sekä rajatapaus LTV: viimeinen lannenikama on lyhyt ja sijaitsee takana. Kiitos Johanna!

Bellan, Sallin ja Pocan gallerioihin lisätty paimennuskuvia sekä Pocalle uusi profiilikuva. Myös Jiskan kuvat päivitetty sekä sen omalla sivulla että Noen jälkeläissivulla (© Outi Uusitalo).9.3.2023

Edellisen päivityksen jälkeen olemme saaneet kaksi suru-uutista: ensin nukkui pois Raiku joulukuun puolivälissä ja kaksi kuukautta myöhemmin Netta. Osanottoni molempien perheille rakastettujen lemmikkien menetyksestä.

Terveysrintamaltakin vähän huonoja uutisia: Masilla on todettu kilpirauhasen vajaatoiminta ja Kielolta leikattiin vastikään muutama nisäkasvain sekä reidellä ollut pieni sidekudoskasvain. Ne kuitenkin onneksi osoittautuivat patologin tutkimuksessa hyvänlaatuisiksi. Silmätarkastuksessa ovat käyneet Noki, Alma ja Otso, kaikki puhtain paperein. Luustoa on puolestaan tutkittu Ellieltä ja Jiskalta. Ensin mainittu on lonkkakuvattu PennHIP-menetelmällä terveeksi: sen distraktioindeksi on 0.36 (rodun keskiarvo 0.44) eikä sillä ollut merkkejä nivelrikosta. Kennelliiton Ulkomaisten lonkkalausuntojen vastaavuus ja hyväksyminen -taulukon mukaan tulos katsotaan B:tä vastaavaksi. Lisäksi Ellie on kyynärkuvattu (OFA) niin ikään terveeksi. Jiska-siskolla ei ollut kaikilta osin ihan niin hyvä tuuri: lonkat B/C, kyynärät 0/1 ja polvet 0/0. Kiitos omistajille!

Lappalaiskoirat ry julkaisi vastikään Vuoden koira 2022 -kilpailujensa tulokset ja yllätyksekseni Sallin nimi komeili Vuoden pentu -kategorian ykköspaikalla! Tämän vuoden puolella näyttelykehissä ovat käyneet Rasmus, joka sai Kajaanin kansainvälisessä 7.1. Pinja Hiltuselta H:n, kun taas Arttu korkkasi junioriluokan Parkanon ryhmänäyttelyssä 4.2. saaden H:n Irina Poletaevalta. Jämijärven ryhmänäyttelyssä 25.2. Artulla meni pykälää paremmin, kun Kirsi Honkanen antoi sille JUN EH3 -sijoituksen, erikoisnäyttelystä 26.2. puolestaan tuli H kasvattajatuomari Esa Ruotsalaiselta.

Rasmus jalostustarkastettiin Kuopion Jalostuspäivillä 28.1. hienolla arvostelulla ja allekirjoittanut läpäisi samassa tilaisuudessa lapinporokoirien ulkomuodon jalostustarkastuksen näyttökokeen.

Ellan kuvasivulle lisätty pari otosta.