Cantavia Finnish Lapphunds

Uutiset ja päivitykset 2017

  2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006


24.12.2017
Tänä vuonna jäi valitettavasti joulukortit kokonaan lähettämättä, joten alla jouluntoivotukset kasvateilleni omistajineen sekä muulle lappalaiskoiraväelle näin kotisivujen välityksellä!14.12.2017
Iloisia pentu-uutisia: Kira on ultrattu kantavaksi Orso-Farm Kisällistä! Jälkikasvua odotellaan vuodenvaihteessa.

Helsinki Winner 2017/Pohjoismaiden Voittaja 2017/Voittaja 2017 -näyttelyt, Helsinki 8.-10.12.: Hali debytoi valioluokassa saaden kaikkina päivinä ERI:n, tuomareina Paula Heikkinen-Lehkonen, Sakari Poti ja Kurt Nilsson.2.12.2017
Hienoja tuloksia Nutun ensimmäisistä terveystarkastuksista: lonkat A/A (röntgenlausunnon lisätiedoissa maininta: hieman matalat lonkkamaljat), kyynärpäät 0/0 ja silmät terveet.


24.11.2017
Sylvi ja Usva geenitestattu degeneratiivisen myelopatian (DM) osalta: molemmat ovat kantajia.


11.11.2017
Tartto KV, Viro 4.-5.11.: Niin oudolta kuin tuntuukin ajatus siitä, että Kielo on jo veteraani-ikäinen, niin veteraaniluokissa on kuitenkin aina erityisen mukava kisata. Kielon ensimmäisissä veteraanikisoissa sitä luotsasi Pinja Lämsä hienolla menestyksellä: lauantain saalis oli ROP-VET ja VET-SERT, jonka myötä Kielosta tuli Viron veteraanimuotovalio! Sunnuntaina Kielo oli paitsi jälleen ROP-veteraani, se nousi lisäksi parhaaksi nartuksi ja oli lopulta VSP. Kiitokset Pinjalle! Kuvassa (© Tanja Kaurila) Kielo ja ROP-voittaja Täplätassu Joonatan. Lauantain tuomari oli Perttu Ståhlberg (9 suomenlapinkoiraa) ja sunnuntain Jean-Claude Klein (8 suomenlapinkoiraa).

Iitan silmät on tarkastettu terveiksi ja polvet ovat edelleen 0/0. Kiitos Maarit!15.10.2017
Harstad KV, Norja 8.10.: Svea NUO ERI1, tuomarina Mats Jonsson.

Terveysasiaa: pentuesisaruksilta Jekulta ja Viiviltä löytyi vastikään vatsapuolelta kasvaimia (Jekulta yksi, Viiviltä kaksi) ja ne on nyt leikattu pois. Molempien kasvaimet osoittautuivat 1-asteen mastsolukasvaimiksi. Pikaista toipumista molemmille! Ruska, jolla on jo jonkin aikaa esiintynyt rasituksessa ilmenevää yskää ja kakomista, on nyt saanut diagnoosiksi siitepölyallergian. Lisäksi Mosku, joka täytti tällä viikolla yhden vuoden, osoittautui kivesvikaiseksi (vain toinen kives laskeutui).16.9.2017
Usva kävi luonnetestissä Haukiputaalla 10.9., tuomareina Leena Berg ja Tapio Knuutinen. Pisteitä kertyi +95 (osa-aluepisteet KoiraNetissä) ja laukauksista Usva ei välittänyt tuon taivaallista, eli se oli laukausvarma.

Nastin ja Varpun pennut ovat käyneet taloksi uusiin koteihinsa ja niillä on nyt omat sivunsa Kasvatit-osiossa. Pentueen ainoa narttu Hilla meni sijoitukseen. Kiitokset Varpun porukalle pentuprojektin läpiviemisestä!

Kuvapäivityksiä: Nastin jälkeläissivu ja Hali. Kiitos Reija ja Merja!26.8.2017
Tallinna KV, Viro 19.-20.8.: matkasimme kahden kansainvälisen näyttelyn houkuttelemina eteläiseen naapuriimme kokoonpanolla Viima, emäntänsä Leila, Vuokko ja allekirjoittanut. Suomenlapinkoiria oli ilmoitettu molempina päivinä 12. Lauantaina rodun arvosteli kreikkalainen Michael Papadatos, joka sijoitti Viiman hienosti PU2-sijalle VARA-CACIB:in kera. Pohjavillaansa pudotteleva Vuokko, joka ei todellakaan ollut täydessä edustuskunnossa, oli VAL ERI2. Sunnuntain tuomari Iren Naarits myöskin piti Viimasta ja sijoitti sen PU-kolmoseksi, kun taas Vuokolle irtosi ihan jättipotti: se oli ROP ja sai kolmannen CACIB:insa sekä tietysti sertin, joka teki siitä Viron muotovalion! Vuokko sai myös osallistumisoikeuden ensi vuoden Cruftsiin. Kiitokset Leilalle ja Viimalle matkaseurasta! Kuva © Leila Hämäläinen.

Valitettavasti on myös surullisempia uutisia: Jeppe on jouduttu päästämään pois suussa olleen kasvaimen takia. Osanottoni Minna!16.8.2017
Hienoja uutisia Ruotsista: Svean lonkat ovat A/A, kyynärpäät 0/0 ja silmät terveet. Kiitos Elisabet ja Sandra Svean tutkituttamisesta!


15.8.2017
Överkalix kaikkien rotujen näyttely, Ruotsi 12.8.: veljekset Viima ja Hali mittelivät viimeistä kertaa toisiaan vastaan avoimessa luokassa seuraavin tuloksin: Viima ERI3 ja Hali ERI2 SA PU4. Suomenlapinkoirat arvosteli norjalainen Per-Harald Nymark. Halin kuva © Merja Koivuluoma.

Senni silmätarkastettu terveeksi - kiitos Rebecka!6.8.2017
Mustasaari ryhmänäyttely 5.8.: Vuokon pojilla pyyhkii hyvin! Tällä kertaa oli Viiman vuoro olla parrasvaloissa, kun Tapani Pukkila valitsi sen rotunsa parhaaksi 15 suomenlapinkoiran joukosta. Lisäksi Viima sijoittui vielä pystykorvaryhmässä kolmanneksi. Onnittelut Leila ja Viima! Kuva © Pirjo Kivijärvi.

Kokkola ryhmänäyttely 6.8.: Viima on nyt (edellispäivän näyttelyn jäljiltä) yhden sertin päässä Suomen valionarvostaan ja valioituminen liippasikin heti läheltä, kun Reino Korpela antoi Viimalle vara-sertin. Tulos oli AVO ERI2 SA PU4 26 lapinkoiran joukosta. Kaiken kaikkiaan hieno viikonloppu Viimalla!29.7.2017
Saarijärvi kaikkien rotujen näyttely 23.7.: Halin omistajat tekivät minulle pikku jekun ja osallistuivat kaikessa hiljaisuudessa Halin kanssa Saarijärven näyttelyyn - kuulin asiasta vasta kun kännykkään ilmestyi kuva punakeltaisesta ruusukkeesta! Sitten vain seuraamaan ryhmäkilpailuiden nettilähetystä, ja kotikatsomossa olikin aihetta tuulettaa, kun Hali voitti ensin ryhmän Paula Heikkinen-Lehkosella ja oli vielä neljäs kotimaisten rotujen BIS-kehässä! Jälkimmäisen kisan arvosteli Paavo Mattila, joka myös aiemmin valitsi Halin rotunsa parhaaksi. Onnittelut Halin jengille mahtavasta päivästä! Kuva © Merja Koivuluoma.19.7.2017
Hyvinkää kaikkien rotujen näyttely 15.7.: Hali, jonka ei alun perin koskaan pitänyt edes näyttelyissä käydä, on nyt Suomen muotovalio! Omistajia pääsi puraisemaan näyttelykärpänen ja lopputulos on tässä. Kolmannen sertin Halille antoi Juha Putkonen, joka sijoitti sen myös VSP:ksi. Sydämelliset onnittelut ja kiitokset omistajille Merjalle ja Mikalle sekä Katja-handlerille! Kuvat © Merja Koivuluoma.4.7.2017
Nastin ja Varpun pennut (2 u + 1 n) ovat syntyneet! Kuva © Milla Pöntinen.

Vännäs KV, Ruotsi 18.6.: Svea JUN EH4, tuomarina Gunilla Skallman.

Rovaniemi KV 25.6.: Kuura PEK3 ja Nuuk VET EH1, tuomarina Katja Korhonen.

Gällivare KV, Ruotsi 30.6.: Hali AVO ERI1 SA PU4 VARA-SERT, Svea JUN EH ja Vuokko VAL ERI2, tuomarina Perttu Ståhlberg. Halin (vas.) ja Vuokon (oik.) kuvat © Merja Koivuluoma, Svean kuva allekirjoittanut.

Viima kävi MH-luonnekuvauksessa Saariselällä 1.7. Tuomareina toimivat Jorma Kerkkä ja Anne Kuivinen, ja Viima käyttäytyi aika lailla odotetusti, isompia yllätyksiä ei tullut. Kiitos Leila!

Kesäkuussa jouduimme jättämään hyvästit kahdelle rakastetulle koiraherralle Quintolle ja Aarnille. Osanottoni omistajille.

Sennin lonkat C/C ja kyynärpäät 0/0. Kiitos Rebecka!17.6.2017
Piteå kaikkien rotujen näyttely, Ruotsi 20.5.: Svea JUN EH2, tuomarina Susanne Nilsson.

Bodø 2 x kaikkien rotujen näyttely, Norja 3.-4.6.: Svea osallistui viikonlopun aikana kahteen näyttelyyn seuraavin tuloksin: lauantaina JUN EH3 (Liz-Beth Liljeqvist) ja sunnuntaina JUN ERI3 (Calin Margineanu).

Kauhajoki ryhmänäyttely 4.6.: Hali voitti avoimen luokan SA:lla ja kiri hienosti PU2:ksi Reino Korpelan kehässä, saaden samalla myös toisen sertinsä. Onnittelut Halille kotijoukkoineen! Kuva © Merja Koivuluoma.

Venray kaikkien rotujen näyttely (Pinkstershow), Alankomaat 4.6.: Seijan ensiesiintyminen avoimessa luokassa tuotti ERI2 PN3 -tuloksen, tuomarina Ineke Zwaartman-Pinster. Kuva © Nanda Thoer-Zweegers.

Kuusamo ryhmänäyttely 11.6.: suomenlapinkoirat arvosteli Tuula Pratt, jolta Viimalle AVO ERI2 ja Nuukille VET ERI1 SA PU4 VSP-VET. Viiman kuva © Pirjo Kivijärvi.29.5.2017
Pentuja tulossa! Ensimmäisiä neljännen polven Cantavia-kasvatteja odotellaan saapuviksi kesäkuun loppupuolella yhdistelmästä BY MVA BYV-15 Cantavia Filttihattu "Nasti" x Cantavia Ähäkutti "Varpu". Kuva tulevista vanhemmista © Milla Pöntinen.

Sastamala ryhmänäyttely 1.5.: sekä Jippo (vas.) että Jekku (oik.) saivat kasvattajatuomari Jukka Kuusistolta ERI:n ja molemmat myös sijoittuivat kolmanneksi luokissaan (VAL/VET). Jippo palkittiin lisäksi SA:lla. Kuvat © Sami R.

Oulainen ryhmänäyttely 5.5.: Vikke (jolla on uusi profiilikuva © Merja Koivuluoma) suoriutui ensimmäisestä kehäkäynnistään hienosti tuloksella JUN ERI1 SA PU3 VARA-SERT. Myös Hali sai pääsylipun PU-luokkaan AVO ERI2 SA -tuloksellaan. Suomenlapinkoirat arvosteli Paula Rekiranta. Viken kuva (vas.) © Merja Koivuluoma ja Halin (oik.) © Anu Karhukorpi.

Koski ryhmänäyttely 13.5.: Karpo NUO EH1, tuomarina Matti Palojärvi.

Muurola ryhmänäyttely 20.5.: Esko Nummijärvi tykästyi Viimaan ja sijoitti sen VSP:ksi sertin kera! Nutun tulos hienosti JUN ERI3.

Sodankylä ryhmänäyttely 27.5.: Viima (vas.) AVO EH ja Nuttu (oik.) JUN EH3, tuomarina Leila Kärkäs. Kuvat © Anni Holappa.

Nastin jälkeläissivu ja kuvagalleria päivitetty. Kiitos kuvista Riikka & Jocke!29.4.2017
Tervola ryhmänäyttely 15.4.: Hali AVO ERI3 SA PU4, tuomarina Matti Palojärvi. Kuva © Elina Korva.

Hirvensalmi ryhmänäyttely 15.4.: Varpu AVO EH2, tuomarina Paavo Mattila.

Pello ryhmänäyttely 22.4.: kasvattajatuomari Saara Sampakoskelle oli ilmoitettu 47 suomenlapinkoiraa arvosteltavaksi ja meidän talliin tuli seuraavat tulokset: Viima AVO ERI (kuva vas.), Ronja AVO EH ja Papu (kuva oik.) AVO ERI2 SA PN3 VARA-SERT. Kuvat © Venla Oinas.

Jekku ja Jippo osallistuivat petotestiin, jossa testattiin niiden suhtautumista aidolle haisevaan täytettyyn karhuun. Pojat selvittivät testin kunnialla, mutta toivotaan kuitenkin, ettei niiden koskaan tarvitse joutua aitoon tilanteeseen!

Otso on testattu DM-terveeksi. Kiitos Linnea!31.3.2017
Usva ei valitettavasti ole kantavana, joten ei pentuja tänä keväänä.

Lappalaiskoirat ry:n keväterikoisnäyttely, Seinäjoki 11.-12.3.: Varpu kävi Tapio Kakon jalostustarkastettavana ja hyväksyttiin jalostukseen. Sunnuntain näyttelyssä esitimme useamman koiran kasvattajatuomari Eija Lehtimäen (urokset) ja Anneli Pukkilan (nartut) kehissä: viiden kuukauden ja kahden päivän ikäinen Kuura osallistui suureen pikkupentuluokkaan; ei sijoitusta, mutta pikkuneiti esiintyi hienosti nuoresta iästään huolimatta. Avoimessa luokassa esiintyi neljä kasvattiani: Koda H, Kira EH, Iita EH ja Varpu H. Lopuksi kehässä kävivät vielä valiotytöt Kielo (ERI) ja Vuokko (ERI4 SA). Kiitokset Kati Keräselle Vuokon (kuvassa) hienosta esittämisestä!

Seinäjoki ryhmänäyttely 18.3.: Nuuk VET ERI1 SA PU4 ROP-VET ja Svea JUN EH2, tuomarina Marjatta Pylvänäinen-Suorsa.

Korpilahti ryhmänäyttely 19.3.: Nuttu JUN ERI1 SA PN4, tuomarina Perttu Ståhlberg. Kuva © Viivi Saarikko.

Huonoja uutisia terveysrintamalta: Siehkku on saanut epileptisen kohtauksen. Kiitos, Pirjo, tiedon jakamisesta! Parempiakin terveysuutisia on: Vuokko, Koda ja Varpu silmätarkastettiin terveiksi erikoisnäyttelyn yhteydessä pidetyssä terveystarkastuksessa. Lisäksi Vuokko sydänkuunneltiin sekä Koda ja Varpu polvitarkastettiin (molempien polvet 0/0). Myös muutamia hyviä geenitestituloksia on kolahtanut sähköpostilaatikoihin: Myy ja Iita ovat DM-terveitä, ja jälkimmäinen on lisäksi prcd-PRA- ja Pompen-terve. Kiitos kaikille koiriaan tutkituttaneille!

Nutulla ja Seijalla on uudet profiilikuvat. Lisäksi Papun jälkeläissivu sekä Nutun galleria päivitetty.27.2.2017
Kiran kuvagalleria päivitetty.


15.2.2017
Kevätpentuja toiveissa yhdistelmästä Metsäruusun Arska x PAIM-T Cantavia Valopilkku "Usva".

Turku KV 21.1.: Kukka esiintyi ensimmäistä kertaa veteraaniluokassa ja teki sen ERI4-sijoituksen arvoisesti, tuomarina Samuel Carlid.

Kuopio Jalostuspäivät 28.-29.1.: Hali ja Usva jalostustarkastettiin hyväksytysti, tuomaripaneelissa tällä kertaa Mari Lackman, Marja Talvitie ja Tapio Kakko. Sunnuntain näyttelyn tuomareina olivat Markku Kipinä (urokset) ja Tuula Pratt (nartut), ja meidän tulosrivimme näyttää tältä: Hali NUO ERI4, Nuttu ERI2 SA 17 juniorinartun joukosta, Usva AVO EH ja Papu AVO ERI. Halin ja Usvan kuvat © Jenna Sergejeff.

Monenlaista terveysasiaa: Koda on saanut muutaman epileptisen kohtauksen. Toistaiseksi niitä on tullut harvakseltaan eikä Koda ole joutunut lääkitykselle. Kiitos Riitta ja Milla tiedon jakamisesta. Jippo kävi uusintalonkkakuvissa tilanteen tarkistamiseksi eikä kuvissa onneksi näkynyt nivelrikkoa tms. Kennelliiton lausunto pysyi samana kuin aikaisemmin (C/D). Ronja on silmätarkastettu terveeksi (tosin sillä on harmittomia smoke rings -muutoksia linsseissä) ja sen polvet ovat 0/0. Ronja myös sydänkuunneltiin ja sillä todettiin I-asteen sivuääni. Myöskin Nasti on silmätarkastettu terveeksi. Ja lopuksi vielä geenitestituloksia: Kira on terve sekä prcd-PRA:n että DM:n osalta, kun taas Hali osoittautui prcd-PRA -kantajaksi. Kiitos kaikille koirienne tutkituttamisesta.

Kuvapäivityksiä: Vikke ja Svea.14.1.2017
Otso on geenitestattu terveeksi prcd-PRA:n sekä Pompen taudin osalta. Kiitos Linnea!


9.1.2017
Helsinki Winner 2016/Voittaja 2016 -näyttelyt, Helsinki 10.-11.12.: tätä tapahtumaa olin odottanut kuukausikaupalla - tällä kertaa ei ollut kyseessä ihan tavanomainen Messukeskuksen näyttely, vaan menisin hakemaan Vuolasvirta-palkintoni! Se on Suomen Kennelliiton korkein kasvattajalle annettava huomionosoitus ja olen vasta kahdestoista suomenlapinkoirakasvattaja, joka on saavuttanut palkintoon vaadittavat pisteet sen olemassaolon aikana (vuodesta 1979 alkaen). Menin Helsinkiin lentämällä enkä sen vuoksi ottanut yhtään koiraa mukaan, mutta sain ilokseni luvan lainata Helsingissä asuvaa Karpoa isoon kehään, jossa palkinnot jaettiin. Mikäs sen hienompaa kuin marssia isoon kehään vastaanottamaan palkinto Kennelliiton edustajilta oman kasvatin kanssa! Palkintojenjaon jälkeen Lappalaiskoirat ry:n puheenjohtaja Marjo Berg ojensi minulle Lappi-teemaisen kukkakimpun kauniissa yhdistyksen logolla varustetussa maljakossa sekä osallistui kanssani Kennelliiton järjestämään kahvitilaisuuteen. Haluan kiittää yhdistystä muistamisesta - maljakko pääsi kunniapaikalle palkintohyllyyni! Karpo osallistui myös rotukehään molempina päivinä, tuloksina la JUN EH (Tapio Kakko) ja su JUN H (Saija Juutilainen). Kiitos kaikille asianosaisille upeasta päivästä sekä erityisesti Anulle ja Jussille - meillä oli Karpon kanssa isossa kehässä oikein hauskaa!

Joulukuu ei ollut pelkästään yhtä juhlaa, vaan saimme myös surullisia uutisia: Roni täytyi päästää ikiuneen marraskuun lopulla eturaajojen nivelrikon, ihottuman ja kilpirauhasen vajaatoiminnan viedessä sen elämänilon. Pari viikkoa myöhemmin Edi puolestaan meni yhtäkkiä huonoon kuntoon ja nukkui pois muutaman päivän päästä. Kuolinsyyksi paljastui kasvaimet maksan alueella. Osanottoni omistajille!

Hali on terveystarkastettu päästä varpaisiin erinomaisin tuloksin: lonkat A/A, kyynärnivelet 0/0, polvet 0/0, terveet silmät ja oireeton sydänkuuntelu. Kiitokset ja onnea Merja & Mika!

Uusia sivuja sekä kuvapäivityksiä: Halla-pentueelle (josta Kajo etsii vielä omaa kotiaan) lisätty omat sivut Kasvatit-osioon ja Kuura lisätty Sijoituskoiriin. Karpon profiilikuva päivitetty ja Nutun galleriassa pari uutta otosta.