Cantavia Finnish Lapphunds

Uutiset ja päivitykset 2013

  2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006


19.12.2013
Uudet sivut julkaistu! Kaikenlaista pientä ja isompaakin vielä puuttuu, lisäillään sitä mukaa kuin ehditään.

Katsaus loppuvuoden 2012 tapahtumiin: Netan pennut muuttivat syksyllä omiin koteihinsa, Varpu Kouvolaan Kodan kaveriksi (ja samalla Jäätuulen kennelin sijoituskoiraksi), Topi Liedakkalaan ja Sisu Valkeakoskelle Usvakallion kennelin etäjäseneksi. Suruksemme pentueen neljäs pentu jouduttiin lopettamaan kuukauden ikäisenä, eikä Topin kohtalo ollut valitettavasti yhtään parempi - kausittaisen sairastelun jälkeen se piti päästää pois tammikuun lopussa. Ruumiinavausraportit täällä: narttupentu ja Topi (jonka roduksi mainitaan raportin loppupuolella siperianhusky...). Topin kotiväki teki kaikkensa pikkuisen eteen, mistä heille valtava kiitos. Suuret kiitokset myös Netan Pia-emännälle perheineen pennutusurakan läpiviemisestä!

Jokusessa näyttelyssäkin kävimme loppuvuodesta: kotimaan kehissä Lappalaiskoirat ry:n syyserikoisnäyttelyssä Laukaassa 21.10. Kodalle hienosti AVO ERI (tuomarina Pekka Teini) ja Kielolle VAL ERI4 SA (Markku Kipinä), sekä Seinäjoen KV-näyttelyssä Kielo VAL ERI2 SA PN2 VARA-CACIB kasvattajatuomari Eija Lehtimäellä. Ulkomailla puolestaan pyörähtivät Vuokko, joka Pirjo Kivijärven luotsaamana saavutti Valko-Venäjän juniorimuotovalion arvon kahden juniori-ROP:in kera Minskissä 24.-25.11. (tuomareina Hassi Assenmacher-Feyel ja Eugene Yerusalimsky), sekä Nuuk, joka viimeisteli C.I.B-tittelinsä sekä sai Venäjän valionarvon Pietarissa 15.12. ROP-voitolla kruunattuna Lyubov Terentievan arvostellessa. Kiitokset Pirjolle!

Nasti kävi luonnetestissä Raisiossa 29.9. Sirkka Lempinen ja Irene Puputti pisteyttivät Nastin luonteen seuraavasti:

Toimintakyky: +1 kohtuullinen
Terävyys: +1 pieni ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua
Puolustushalu: +1 pieni
Taisteluhalu: -1 pieni
Hermorakenne: +1 hieman rauhaton
Temperamentti: +3 vilkas
Kovuus: +3 kohtuullisen kova
Luoksepäästävyys: +3 hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin
Laukauspelottomuus: +++ laukausvarma

Yht. +156 pistettä - kiitos Johanna ja Jocke!

Terveystarkastuksissa kävivät Ruska, jonka lonkat ovat C/B ja kyynärnivelet 0/0 (kuvissa todettiin myös nikaman välimuoto ristiluussa), Minea, jonka lonkat ovat C/C ja kyynärnivelet samoin 0/0, sekä Raiku, joka kävi uusimassa silmätarkastuksensa puhtain paperein.

Vuonna 2013 puolestaan tapahtui seuraavaa:

Kielo sai ensimmäisen, viisi narttua käsittäneen pentueensa 9.8. Pesueen isä on Murustiinan Aamos. Ronja muutti Rovaniemelle, Vappu Jääliin, Halla Ouluun, kun taas Kilpi matkasi Ruotsin puolelle Skarjaks-kenneliin. Siehkku puolestaan meni sijoitukseen ja vaikuttaa Katajavaaran kennelissä Suomussalmella.

Tiimin pääluku on lisääntynyt Siehkkun lisäksi toisellakin sijoituskoiralla: maaliskuussa muutti Ouluun Jonna Silvennoisen hoteisiin Jäkäläkummun Yliveto alias Myy (kuva alla). Sen isä on kasvattini Cantavia Piimäsuu, joten saan Myyn kautta toivottavasti jatkoa P-pentueelleni.

Näyttelytuloksia: Nasti osallistui Turun KV-näyttelyssä 19.1. ensimmäistä kertaa avoimeen luokkaan ja sai sen tutun ja turvallisen EH:n, tällä kertaa tuomarina Ewa Nielsen Ruotsista. Kuva © Petra Kahila.

Vekku puolestaan kävi yrittämässä viimeistä sertiään Keuruulla 2.2. kasvattajatuomari Tapio Kakolta, ja valioituminen liippasikin läheltä PU2-sijoituksen ja vara-sertin muodossa.

Varpu esiintyi pentuluokassa Kouvolassa 2.3. tuloksella PEK3 (tuom. Esa Ruotsalainen). Kuva © Aino Vakkilainen.

Suomen rajojen ulkopuolellakin on piipahdettu, kävimme nimittäin vakiomatkakumppanini Pirjo Kivijärven kanssa Tallinnassa 2.-3.3. Koirakokoonpano koostui tällä kertaa Nuukista, Kielosta ja Vuokosta. Lauantaina suomenlapinkoirat (4 kpl) arvosteli Katarzyna Fizdon, jota miellytti eniten junioriluokassa kisannut Vuokko. Vuokolle siis saaliiksi ROP:in lisäksi JUN-ROP, JUN-SERT sekä Viron juniorimuotovalion arvo. Kielo oli PN2 sertin kera, joten se voi lisätä titteliriviinsä Viron ja Baltian valionarvot. Nuuk oli VSP ja tuli myöskin Viron sekä Baltian valioksi. Sunnuntaina Kresten Scheel puolestaan laittoi koirat seuraavaan järjestykseen: Kielo ROP, Vuokko PN2 & JUN-ROP ja Nuuk jälleen VSP. Kuvassa (© Pirjo Kivijärvi) pidämme Vuokon kanssa strategiapalaveria ennen ryhmäkilpailua.

24.3. oli kaksi näyttelyä, joissa oli meiltä edustus: Rautalammin ryhmänäyttelyssä Reino Korpelan arvioitavina kävivät Sisu ja Netta, ja Sisu avasi näyttelyuransa hienosti pokkaamalla ROP-pennun palkintosaaliin kolmen pennun joukosta. Netan tulokseksi tuli VAL ERI1. Itse puolestani osallistuin Kielon kanssa Lappalaiskoirien keväterikoisnäyttelyyn ja Maija Mäkinen sijoitti Kielon valionartuissa neljänneksi.

Sisu ja Netta osallistuivat myös Korpilahden ryhmänäyttelyyn 31.3., tällä kertaa tuomarina Juha Putkonen. Sisu uusi hienosti edellisen viikonlopun suorituksensa (tosin tällä kertaa ilman kilpakumppaneita), ja Netta nappasi valioluokan voiton SA:lla ja paras narttu -luokassakin kiri PN2:ksi asti!

Ensiesiintymisensä on suorittanut myös Majuri, joka näyttäytyi Vaasan KV-näyttelyssä 13.4. Eeva Reskon arvostellessa. Tulokseksi tuli laatuarvosana T liikakilojen ja kehätottumattomuuden vuoksi. Nämä kaksi asiaa kuntoon ja uusi yritys! Kuva © Sanni Virtanen.

Vuokko ja Netta matkasivat Pirjo Kivijärven mukana Baltiaan 20.-21.4. Lauantaina Latvian Talsissa serbialainen Tijana Konrad teki Vuokosta ROP-juniorin ja Latvian juniorimuotovalion, kun taas Netasta tuli VSP ja samalla Latvian valio. Sunnuntaiksi retkue siirtyi Liettuan Panevėžysiin, missä Vuokolle jälleen komea potti: VSP, ROP-juniori sekä Liettuan ja Baltian juniorivalionarvot. Netalle Jūratė Butkienė antoi puolestaan EH:n. Suurkiitos Pirjolle ja Heinille tyttöjen mukaan ottamisesta ja ensiluokkaisesta hoidosta! Kuva Vuokosta Liettuassa © Eija Pyökäri.

4.5. ajelin Vuokon kanssa Laihian ryhmänäyttelyyn ja nappasin matkan varrelta kyytiin Jipon omistajineen. Sakari Potin kehässä esiintyi 18 lapinkoiraa, joista Jippo voitti avoimen luokan SA:lla ja sijoittui PU-luokassa kakkossijalle sertin kera - paljon onnea Jippo ja Päivi! Vuokollakaan ei mennyt hassummin: ensimmäiseksi viralliseksi tulokseksi Suomen kehistä tuli JUN ERI2 SA seitsemän juniorinartun joukosta. Kuvat © Päivi Riihimäki.

18.-19.5. suuntasin länsinaapuriimme ja siellä tarkemmin Piteåån, tälläkin kertaa kyydissäni Vuokko sekä vierailevana tähtenä Sulo eli C.I.B & FI MVA HeJW-10 MV-12 Jäkäläkummun Ällintälli. Tähti Sulo totisesti olikin, sillä se oli lauantain kaikkien rotujen näyttelyssä ROP Pirjo Aaltosen arvostellessa ja sai lisätä Ruotsin valionarvon titteliriviinsä. Vuokolle hienosti PN3-sijoitus vara-sertin kera. Sunnuntaina oli vuorossa Svenska Lapphundklubbenin erikoisnäyttely, jossa Sulo loisti jälleen ja oli Elisabeth Spillmanin valitsema ROP & BIS2, ja myös Vuokko pisti parastaan voittaen nartut ja ollen VSP! Sillä on nyt siis Ruotsin serti jemmassa odottelemassa mahdollista valioitumista Suomessa. Suomenlapinkoiria oli kehässä viitisenkymmentä, joten kaksikko päihitti varsin mukavan joukon kilpakumppaneita.

Sisu korkkasi juniorikehät Karttulassa 15.6. JUN ERI3 -sijoituksella, tuomarina Jari Fors. Samaisena päivänä oli myös Vaasassa ryhmänäyttely, josta Nuukille tulos VAL ERI1 SA PU3 Outi Piisi-Putalta.

Sisu jatkoi junioriluokkien koluamista Isokyrön ryhmänäyttelyssä 3.8., jossa Sakari Poti antoi sille EH:n.

Koko kesä meinasi hujahtaa ohi ilman, että itse kävin yhdessäkään näyttelyssä, joten elokuussa aktivoiduin sentään sen verran, että Raahen ryhmänäyttelyssä 10.8. kasvattajatuomari Eija Lehtimäen kehässä esittäytyivät ensikertalaiset Roni ja Sylvi. Roni sai kelpo tuloksen AVO ERI1 SA PU2 VARA-SERT, kun taas Sylvi järjesti varsinaisen jymy-yllätyksen ollen ensin ROP, voittaen sitten Matti Palojärven arvosteleman ryhmäkilpailun ja päivän päätteeksi vielä Best in Show'n Tanya Ahlman-Stockmarin valitsemana! Kuva © Tiina Ahvenlampi.

17.8. oli jälleen muutama ryhmänäyttely: Nuukille Kajaanista VAL ERI2 SA PU3 (tuom. Perttu Ståhlberg), Jipolle Kauhavalta AVO EH3 (tuom. Leni Finne) sekä Varpulle Kouvolasta JUN H (tuom. Pirjo Hjelm).

Lappalaiskoirat ry:n syyserikoisnäyttely pidettiin Oulussa 6.10. Koska allekirjoittanut oli näyttelytoimikunnan puheenjohtaja, en voinut itse esittää siellä koiria, mutta edustusta oli kuitenkin Myyn ja Aarnin verran: Myy pentuluokassa (7-9 kk) PEK3 KP (tuom. Aila Lehmussaari) ja Aarni AVO H (tuom. Marja Talvitie). Kuvat © Anni Holappa (Myy vas.) ja Titta Repo (Aarni oik.)

Väsymätön maailmanmatkaaja Pirjo reissasi Valko-Venäjälle Minskiin 23.-24.11. mukanaan Nuuk ja Vuokko. Lauantain näyttelystä tuli heti täysosuma, eli Nuukille ROP kera BY MVA -arvon ja Vuokolle VSP sekä serti ja ensimmäinen CACIB! Tuomarina toimi latvialainen Ligita Zaķe. Sunnuntaina lapinkoirat arvosteli Tino Pehar Kroatiasta ja tulokset olivat uusinta lauantailta. Toisen sertin myötä Vuokko siis juhlisti aikaisemmin samalla viikolla ollutta kaksivuotispäiväänsä BY MVA -tittelillä. Tuhannet kiitokset Pirjolle jälleen kerran!

Muiden harrastusten kuin näyttelyiden osalta on ollut tänä vuonna melko hiljaista, poikkeuksena kuitenkin Jipon luonnetesti Lapualla 28.7. Tuomareina toimivat Jorma Lankinen sekä Sirkka Lempinen, ja pisterivi oli hyvin jippomainen:

Toimintakyky: +1 kohtuullinen
Terävyys: +1 pieni ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua
Puolustushalu: -1 haluton
Taisteluhalu: -1 pieni
Hermorakenne: +1 hieman rauhaton
Temperamentti: +2 kohtuullisen vilkas
Kovuus: +3 kohtuullisen kova
Luoksepäästävyys: +3 hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin
Laukauspelottomuus: +++ laukausvarma

Yht. +139 pistettä - kiitokset Päiville Jipon testauttamisesta!

Terveystarkastuksissa ovat tänä vuonna käyneet Roni, jolla oli terveet silmät (01/13), mutta valitettavasti D/D-lonkat. Terveiksi on silmätarkastettu Nuuk (03/13), Aarni (07/13), Netta (09/13), Sisu (09/13), Jippo (10/13) sekä Kukka (12/13). Sisulla ja Jipolla on myös 0/0 polvet, ja Jipon sydänkuuntelu oli puhdas. Jipon luustokuvat ovat Kennelliitossa lausuttavina. Geenitestituloksiakin on kertynyt jokunen: Jekku, Kielo ja Nuuk ovat terveitä Pompen taudin osalta, ja Sisu on prcd-PRA -kantaja. Kiitos aktiivisille omistajille!