Cantavia Finnish Lapphunds

Uutiset ja päivitykset 2012

  2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006


15.7.2012
Netan pennut ovat maailmassa! Yhdistelmästä FI MVA Viksalan Rabas x FI MVA Cantavia Neidonkenkä syntyi neljä pienokaista, kaksi kumpaakin sukupuolta.


13.7.2012
Pietari kv, Venäjä 23.-24.6.: kansainvälisten valionarvosääntöjen edellyttämä yhden vuoden ja yhden päivän ajanjakso ensimmäisen ja viimeisen CACIBin välillä täyttyi Kielon osalta 19.6., ja ensimmäinen järkevän matkan päässä oleva mahdollisuus yrittää C.I.B-titteliä oli Pietarin kaksi juhannuksena järjestettävää kv-näyttelyä. Matkakumppanikseni lupautui Pirjo Kivijärvi uroksensa Petäjämaan Viksun kanssa. Lauantain näyttelyssä suomenlapinkoirat (kolme kappaletta) arvosteli venäläinen tuomari Revaz Khomasuridze, joka mieltyi Kieloon sen verran, että antoi sille sertin, sen tuikitarpeellisen CACIBin sekä ROP-voiton! Kielosta tuli näin ollen siis sekä Venäjän muotovalio että C.I.B. Koska lauantain tulos oli napakymppi, annoin Kielolle sunnuntaina vapaapäivän ja keskityin esittämään Pirjon Viksun (jonka kanssa saikin olla kieli keskellä suuta, kun kehämaton hajut kiinnostivat niin kovasti). Viksu oli ROP liettualaisen Ramune Kazlauskaiten arvostellessa, joten meillä oli tulosten osalta oikein hyvä reissu. Kiitokset Pirjolle jälleen kerran! Kielon kuvat © Erja Pekkala & Arto Lehtola.

Kokkola kv 7.7.: kuuma kesäpäivä ja menossa mukana omat tyttöni Kielo ja Vuokko. Vuokko suoritti Suomen kehädebyyttinsä vakuuttavasti ollen rotunsa paras pentu. Myös Kielo nappasi mukavan tuloksen: PN2 vara-CACIBin kera. 19 suomenlapinkoiraa arvosteli Pekka Teini. Kuvat © Jenna Sergejeff.

Terveysuutisia: Kielon prcd-PRA -geenitestin tulos on terve. Ruska on silmätarkastettu puhtain paperein, ja sen lonkka- sekä kyynärtuloksia odotellaan parhaillaan Kennelliitosta. Kiitoksia Miralle Ruskan tutkituttamisesta!27.5.2012
Aarni osallistui ensimmäiseen tottelevaisuuskokeeseensa Kemissä 20.5. ja totteli kolmostuloksen arvoisesti. Hyvä aloitus! Kuvat © Emilia Salmijärvi.

Kielo on silmätarkastettu terveeksi ja odottelemme myös prcd-PRA -tulosta saapuvaksi piakkoin.19.5.2012
Pentuja toiveissa heinäkuun puolivälissä yhdistelmästä FI MVA Viksalan Rabas x FI MVA Cantavia Neidonkenkä.


12.5.2012
Esittelyssä tiimin uusin vahvistus: Suopunkitytön Ihana Valo eli Sylvi (kuvassa yhdeksänviikkoisena), joka asuu Pyhännällä Matleena Eskelisen ja Heikki Kervisen hoivissa kahden muun suomenlapinkoiran kaverina.

Lappalaiskoirat ry:n keväterikoisnäyttely Pello 1.4.: Kielo VAL ERI, tuomarina Tuula Pratt.

Vaasa kv 14.4.: Kiaran ensimmäinen koitos veteraaniluokassa meni seuraavasti: VET ERI2 SA kasvattajatuomari Jarmo Vuorisen arvostellessa.

Piteå lappalaiskoirien erikoisnäyttely 15.4.: Vuokon ollessa vielä liian nuori Suomen kehiin, lähdimme koittamaan onneamme Ruotsin puolelle (siellä pikkupentuluokan ikäraja on 4-6 kk). Ilmoitin näyttelyyn myös Kielon Vuokolle seuraneidiksi. Vuokon ensiesiintyminen ei olisi voinut mennä enää yhtään paremmin, sillä kotiinviemisinä oli ROP- ja BIS-pennun palkinnot! Kielokin sai hienon PN2-sijoituksen. Tuomarina toimi Liz-Beth Liljeqvist ja suomenlapinkoiria oli ilmoitettu 39.

Kajaani ryhmänäyttely 21.4.: Vekku oli vähällä valioitua kolmannessa näyttelyssään, mutta sai tällä kertaa tyytyä vara-sertiin. Kasvattajatuomari Tapio Kakko sijoitti Vekun PU2:ksi 25 lapinkoiran joukosta.

Erinomaisia uutisia terveystulosrintamalta: Kielo on aiemmin kyynärkuvattu kahteen otteeseen tuloksella 1/1, joten päätin viedä sen Helsingin Pieneläinsairaalaan tietokonetomografiatutkimukseen (CT), jossa kyynärnivelet tutkitaan kolmiulotteisesti perinteisen kaksiulotteisen kyynärkuvan sijaan. Tutkimus osoitti, että Kielon kyynärpäät ovat terveet ja virallinen tulos on nyt 0/0! Toinen hyvä uutinen on se, että Netta silmäpeilattiin vastikään saatesanoilla "silmät ovat niin puhtaat kuin ne vaan voivat olla". Kiitos Pia!4.3.2012
26.2. oli jännittävä päivä Jekulle, Jipolle ja Kielolle, sillä ne pääsivät kokeilemaan kykyjään poropaimenina. Minna Mäntyranta-Mustonen ja Ahti Mustonen ystävällisesti tarjosivat meille mahdollisuuden kokeilla poropaimennusta heidän Pellossa sijaitsevalla porotilallaan. Koska vaatimet ovat kantavina tähän aikaan vuodesta, koirat olivat kytkettyinä pitkään liekaan harjoitusten ajan, mutta siitä huolimatta oli hienoa päästä näkemään, miten koirat reagoivat poroihin. Jekulle hyvä hihnakäytös on iskostunut niin syvälle, että sen todelliset taipumukset pitäisi päästä mittaamaan sen ollessa irti - toivottavasti tähän tulee tilaisuus joskus myöhemmin. Jippo oli kovasti kiinnostunut poroista, mikä on hyvä lähtökohta nuorelle koiralle, ja onkin mielenkiintoista nähdä, miten Jippo kehittyy tässä suhteessa. Päivän yllättäjä oli Kielo, joka työskenteli porojen kanssa niin kuin olisi tehnyt sitä monet kerrat ennenkin! Suuret kiitokset mahtavasta päivästä Minnalle, Ahdille, Päiville ja Satulle & Piitulle! Kuvat alla: vas. ylh. Jekku ja oik. ylh. Jippo (allekirjoittaneen ottamia), alh. Kielo (kuvat Päivi Riihimäki).


Tuusniemi ryhmänäyttely 26.2.: Ruska sai Mari Lackmanilta EH:n ensimmäisessä avoimen luokan näyttelyssään. Hyvä Ruska!

Tämänkertaiset terveystarkastusuutiset eivät ole ihan parhaasta päästä: Ukon lonkat ovat D/D ja kyynärnivelet 3/1. Kielon kyynärät uusintakuvattiin, ja vuoden takainen tulos 1/1 pysyi edelleen voimassa.19.2.2012
Tervetuloa Vuokko! Seuraavan koirani piti alun perin olla oma kasvattini, mutta koska seuraava pentueeni on vasta suunnitteluasteella ja Kielo oli kovin onneton ainoana koirana, oli edessä miellyttävä tehtävä - pennun etsiminen. Etsinnän tuloksena meille muutti Lapinpeikon Namupala (FI MVA Casper x Lapinpeikon Kassi Alma), joka on minulla sijoituksessa kasvattajaltaan Katja Löytyltä. Kiitos, Katja, tästä aarteesta! Kielo on iloinen kun sai kaverin, ja parivaljakko jaksaa leikkiä keskenään tuntikausia. Kuvat © Katja Löytty.

Kajaani kv 15.1.: kasvattajatuomari Saara Sampakoskelle oli ilmoitettu mahtavat 86 suomenlapinkoiraa, joista viisi kantoi Cantavia-kennelnimeä. Jippo (kuva vasemmalla ylhäällä) näyttäytyi ensimmäistä kertaa junioriluokassa ja sai laatuarvosanan H. Seuraavana oli vuorossa ensiesiintymisensä tehnyt Vekku (oik. ylh.), joka voitti avoimen luokan SA:lla. Vauhdikkaasti esiintynyt Nuuk (valitettavasti ei kuvaa) nappasi ERI:n valioluokassa. Sitten tuli paras uros -kehän aika, ja olin ällikällä lyöty kun Vekku nousi aina kakkostilalle asti, häviten vain tämän hetken suurimmalle staralle Lecibsin Macelle. Vekku sai siis sertin sekä myös CACIB:in. Ei ollenkaan hullummin ensimmäiseksi näyttelyksi! Nartuissa esitimme Helmin (vas. alh.) tuloksella AVO ERI3 SA sekä Netan (oik. alh.) tuloksella VAL ERI4 SA. Sain pitkästä aikaa kasaan kasvattajaluokan, joka sai ykkösen mutta jäi ilman KP:tä. Kaikki kuvat © Paula Martiskainen.


Kokkola ryhmänäyttely 21.1.: Pekka Teinin arvosteltavaksi oli ilmoitettu 30 lapinkoiraa. Tilanpuutteen vuoksi kehä oli siirretty ulos, ja raikkaassa talvisäässä esitimme neljä koiraa seuraavin tuloksin: Jippo (vas. ylh., kuva allekirjoittanut) paransi edellisestä viikonlopusta pykälän verran ja sai EH:n, ja samaan tulokseen ylsi myös Jekku (oik. ylh., kuva Adalmiina Fordell) avoimessa luokassa. Samassa luokassa suoritti näyttelydebyyttinsä Onni (vas. alh., kuva Adalmiina Fordell), jonka tulos oli ERI3 SA. Viimeisenä esiintyi Helmi (oik. alh., kuva Päivi Riihimäki) tuloksella AVO ERI1 SA PN4 vara-sert. Olisimme voineet esittää jälleen kasvattajaluokan, mutta jätimme sen tällä kertaa esittäjien puutteessa välistä.


Kuopio Jalostuspäivät 29.1.: vaikka tässä näyttelyssä onkin yleensä takuuvarmasti hyytävät sääolosuhteet, tänä vuonna en mitenkään voinut jättää menemättä, sillä arvostelemaan oli kutsuttu kaksi kasvattajatuomaria (Eija Lehtimäki uroksille ja Saara Sampakoski nartuille). Suomenlapinkoiria oli kehissä huikeat 109 kappaletta, joten tunne oli epätodellinen, kun Vekku, elämänsä toisessa näyttelyssä, valittiin rotunsa parhaaksi yhdessä vuoden päätapahtumista! Kaksi näyttelyä (Kajaani ja Kuopio) kahden viikon välein, molemmissa huima määrä koiria ja kasvattajatuomarit arvostelemassa - ja Vekku on nyt sertiä vaille valio. Onnittelut Vekun omistajille Vuokolle ja Pekalle vielä kertaalleen, voitte olla ylpeitä komeasta koirastanne! Esitimme myös kaksi valioluokan narttua ja molemmat saivat erinomaiset sijoitukset kivenkovassa kilpailussa: Mette ERI3 SA ja Netta ERI4 SA. Kuva © Marjo Vierikko (vasemmalla VSP Fihtolas Cupla).

Keuruu ryhmänäyttely 5.2.: Esa Ruotsalaisen tarkassa syynissä kävi 35 lapinkoiraa. SA:t olivat tiukassa, joten Netan hieno VAL ERI2 SA PN3 -tulos lämmitti kovasti mieltä.

Pari mukavaa terveystulosta: Onni on prcd-PRA terve, ja Nuuk sekä Ukko on silmätarkastettu terveiksi. Kiitos omistajille koirienne tarkastuttamisesta!6.1.2012
Raikulla ja Kivimarjan Niittyvillalla on pennut (2+2) Kivimarjan kennelissä.