Cantavia Finnish Lapphunds

Uutiset ja päivitykset 2021

  2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006


12.12.2021

Vappu on silmätarkastettu terveeksi ja polvitutkittu tuloksella 0/0. Kiitos Vapun taustajoukoille!6.11.2021

Lukan prcd-PRA-tulos saapui: kantaja. Kiitokset Lukan geenitestaamisesta!3.11.2021

Luka on geenitestattu terveeksi degeneratiivisen myelopatian (DM) osalta. Prcd-PRA-tulosta vielä odotellaan.2.11.2021

Viime viikko oli melkoista haipakkaa: alkuviikosta Bellalla todettiin kohtutulehdus ja meidän piti tehdä pikainen päätös siitä, että kokeillaanko antibiootteja vai steriloidaanko Bella saman tien. Otimme varman päälle ja päädyimme jälkimmäiseen. On tietysti iso pettymys, että Bellasta ei nyt sitten saada jälkeläisiä, mutta pääasia on, että Bella voi hyvin ja toipuu leikkauksesta hyvää vauhtia.

Pian tuon jälkeen tuli lisää ikäviä uutisia: Vekun aika oli tullut täyteen lähes 14 vuoden iässä. Vekku oli minulle siitä erityinen kasvatti, että se sai kaikki kolme muotovalion arvoon tarvittavaa sertiään kasvattajatuomareilta. Osanottoni Vekun perheelle!

Perjantai olikin sitten jo parempi päivä: käytin Ruusun pennut eläinlääkärin tarkastuksessa ja niillä oli kaikki kunnossa. Sillä samalla reissulla vastaanotin myös viestin Noen ensimmäisen pennun syntymästä! Muutamaa tuntia myöhemmin homma oli hoidettu ja loppusaldona oli viisi pentua (2 u ja 3 n). Hienoa työtä Noki (ja kätilö Niina)!

Viikko huipentui Kennelliiton pronssiseen ansiomerkkiin, jonka sain viikonloppuna jalostustoimikunnan kokouksen yhteydessä. Ansiomerkki voidaan myöntää henkilölle, joka "on toiminnallaan ansiokkaasti edistänyt Kennelliitossa tai Kennelliiton jäsenyhdistyksessä kenneltoimintaa ja osallistunut aktiivisesti Kennelliiton jäsenyhdistyksen järjestötyöhön".17.10.2021

Odottelemme tälle syksylle toistakin pentuetta: Noki on ultrattu kantavaksi Famolas Qstonesta!12.10.2021

Meillä on pitkästä aikaa pentuja! Ruusu synnytti 16.9. kaksi urosta ja yhden nartun, kaikki mustia vaalein merkein. Pentujen isä on Katajavaaran Menninkäinen.

Tervola ryhmänäyttely 25.9.: Vappu AVO H, tuomarina Matti Palojärvi.

Bella on läpäissyt yhdessä emäntänsä Hanneliisan kanssa Suomen Pelastuskoiraliiton maastoetsinnän hakukokeen peruskokeen. Tällä suorituksella tämä mahtava koirakko on yhden askeleen lähempänä Vapaaehtoisen pelastuspalvelun (Vapepa) hälytysryhmäkelpoisuutta. Onnittelut!

Smokey luonnetestattiin Muhoksella 26.9., tuomareina Reijo Hynynen ja Jorma Kerkkä. Loppupisteitä kertyi +88 ja osa-aluepisteitä seuraavasti:

Toimintakyky: -1 Pieni
Terävyys: +1a Pieni ilman jäjelle jäävää hyökkäyshalua
Puolustushalu: +3 Kohtuullinen, hillitty
Taisteluhalu: +2b Kohtuullisen pieni
Hermorakenne: +1b Hermostunein pyrkimyksin
Temperamentti: +1 Erittän vilkas
Kovuus: -2 Pehmeä
Luoksepäästävyys: +3 Hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin
Laukauspelottomuus: ++ laukauskokematon

Pessi on geenitestattu degeneratiivisen myelopatian osalta ja se osoittautui terveeksi. Kiitokset omistajille!

Jipon kuva on vaihdettu tuoreempaan - kiitos Päivi!29.8.2021

Elokuun puolivälissä saapui jälleen yksi surullinen uutinen: Remu oli nukkunut ikiuneen hieman yli 14 vuoden ikäisenä. Osanottoni Remun ihmisille!

Kuopio Jalostuspäivät 15.8.: Rasmus suoritti näyttelydebyyttinsä kasvattajatuomari Saara Sampakosken kehässä tuloksella JUN EH.

Bella luonnetestattiin tänään Muhoksella yhteispistein +170/laukauskokematon. Osa-aluepisteet näyttävät tältä:

Toimintakyky: +1b Kohtuullisen pieni
Terävyys: +1a Pieni ilman jäjelle jäävää hyökkäyshalua
Puolustushalu: +1 Pieni
Taisteluhalu: +2b Kohtuullisen pieni
Hermorakenne: +1b Hermostunein pyrkimyksin
Temperamentti: +3 Vilkas
Kovuus: +1 Hieman pehmeä
Luoksepäästävyys: +3 Hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin
Laukauspelottomuus: ++ laukauskokematon

Kuvapäivityksiä: Pessille on päivitetty uudet kuvat sekä sen omalle sivulle että Nastin jälkeläissivulle. Samoin Rasmuksella on uudet kuvat sen omalla sivulla (linkki yllä) ja Kiran jälkeläisissä, mistä kiitos Sanna Parviaiselle!10.8.2021

Kennelini kesäkuisella lammaspaimennusleirillä heitin ilmoille toiveen, että Sulo osallistuisi paimennustaipumustestiin, sen verran vakuuttavia sen suoritukset olivat. Viikonloppuna WhatsAppiin kilahtikin iloiseksi yllätyksekseni viesti, että Sulo oli suorittanut taipumustestin Pellossa 6.8. arvosanalla Erinomainen! Tuomarina toimi Eija Kansanaho-Palonen. Onnittelut Merja & Mika!

Seija kävi hiljattain uusimassa silmätarkastuksensa ja sillä on edelleen terveet silmät. Kiitos Diane & Piet!24.7.2021

Alkuun kaksi suru-uutista, joista ensimmäinen saavutti meidät heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna: Karo nukkui pois lähes viidentoista vuoden iässä. Onnin aika puolestaan tuli täyteen eilen. Lämmin osanottoni Karon ja Onnin perheille rakastettujen lemmikkien poismenosta!

Reisjärvi ryhmänäyttely 19.6.: Erja Nummen kehässä esiintyivät Luka ja Vappu, joista ensinmainitulle ERI sekä kolmas sija avoimessa luokassa ja jälkimmäiselle EH niin ikään avoimessa luokassa.

Ruokolahti ryhmänäyttely 10.7.: Vappu AVO ERI, tuomarina Sanna Kavén.

Näyttelykehien lisäksi Vappu on käynyt myöskin luustokuvissa ja millaisin tuloksin: lonkat A/A ja kyynärät 0/0! Iso kiitos Vapun taustajoukoille!

Kuvapäivityksiä: Lukan kuvat päivitetty sekä sen omalle sivulle että Sylvin jälkeläissivulle. Kiitokset Elina Pikkujämsälle kuvista! Lisäksi Bellan kuvasivulle on lisätty lammaspaimennuskuvia ja Nutun jälkeläissivulle vaihdettu tuoreempi kuva Vapusta.12.6.2021

Tänään tulee kuluneeksi tasan 20 vuotta ensimmäisen pentueeni syntymästä. Monet ilot ja surut on vuosien varrella koettu! Sen suurempia juhlia ei koronatilanteen takia voinut järjestää, mutta kiitos kaikille kasvattieni omistajille ja sijoitusnarttujen haltijoille näin virtuaalisesti! Kuvassa Rauha ja Mane tuosta ensimmäisestä pentueesta.


Kokoonnuimme viime viikonloppuna muutaman kasvattini kanssa Pellon Konttajärvelle lammaspaimennusleirille, kouluttajana Niina Laamanen. Mukana menossa olivat Hali, Smokey, Bella, Vappu ja Sulo sekä lisäksi Halin tytär Kauniin Lumi-Loitsu eli Taika. Hali on paimennushommissa jo vanha konkari ja sen vahvuudet ovat nimenomaan porojen paimentamisessa; lampaat eivät saa sitä syttymään samalla tavalla. Myös Bella on käynyt porojen lisäksi monet kerrat lampailla ja sen työskentelyä oli ilo katsella. Sulokin on nuoresta iästään huolimatta jo ehtinyt hankkia pikkuisen aiempaa kokemusta ja sen meno lampailla oli sen verran lupaavaa, että toivon näkeväni sen jossain vaiheessa taipumustestissä. Kolme muuta olivat ensikertalaisia ja osoittivat suurta kiinnostusta lampaisiin. Kaikilla alkoi syttyä pään päällä lamppu, että miten niiden kuuluisi toimia ja etenkin Vapulta nähtiin muutamia hienoja lammaspaimenen eleitä, kuten lauman pysäyttäminen edestäpäin. Suuri kiitos kaikille osallistujille antoisasta viikonlopusta! Muillekin kasvattieni omistajille tässä tiedoksi, että mikäli sinulla on kiinnostusta kokeilla poro- tai lammaspaimennusta koirasi kanssa, niin ole yhteydessä! Leirejä voidaan järjestää mahdollisuuksien mukaan lisää. Kuvassa työnäytettä antamassa Vappu.


Usvan silmät on tarkastettu hiljattain terveiksi, mikä on todella hyvä uutinen lähes seitsemänvuotiaalle!29.5.2021

Aloitetaanpa tämä pitkään tekeillä ollut päivityskooste surullisilla uutisilla: suloinen ja lempeä Ruska jouduttiin lopettamaan melkein 12 vuoden iässä, kun siltä löydettiin virtsarakon kasvain. Reilu kuukausi sen jälkeen jouduimme jättämään hyvästit kultaiselle Minealle, joka meni ilman näkyvää syytä huonoon kuntoon ja se oli pakko päästää pois. Osanottoni Ruskan ja Minean perheille! Huonoja uutisia myös Jekusta: sillä on diagnosoitu krooninen kuparivälitteinen hepatiitti. Maksan koepalasta todettiin sairauden olevan vielä lievä - toivotaan, että se sellaisena pysyykin.

Terveystarkastustuloksia: Hilla, jolla todettiin nuorempana kakkosasteen lateraalinen patellaluksaatio vasemmassa polvessa, kävi uusimassa polvitarkastuksensa, jotta näkisimme onko tilanne huonontunut, ja olihan se: valitettavasti myös oikea polvi luksoituu nyt (ykkösasteen mediaalinen luksaatio). Hilla voi joutua polvileikkaukseen jossain vaiheessa, mutta tällä hetkellä tilanne on olosuhteisiin nähden hyvä. Muutamia parempiakin tuloksia olemme saaneet: Noki on silmätarkastettu terveeksi ja prcd-PRA-geenitestattu terveeksi. Myös Bellan silmät ovat terveet ja lisäksi sen polvet ovat 0/0 eikä virallisessa sydänkuuntelussa kuulunut sivuääniä.

Kuvapäivityksiä: Noki on saanut jälleen uuden profiilikuvan ja pari uutta otosta kuvasivulleen, Sulosta on tuoreemmat kuvat sekä sen omalla sivulla että Vuokon jälkeläissivulla ja myös Toven profiilikuva on uusittu. Suuri kiitos kuvaajille!13.3.2021

Pessi kävi hiljattain terveystutkimuksissa seuraavin tuloksin: lonkat B/B, kyynärnivelet 0/0, polvet 0/0 ja silmät terveet. Myöskin Hali on käynyt uusimassa silmätarkastuksensa ja sillä on edelleen terveet silmät. Kiitokset omistajille!

Kuvapäivityksiä: Almalla, Bellalla ja Pörrillä on uudet profiilikuvat, ja seuraaviin kuvagalleroihin on lisätty kuvia: Alma, Bella, Noki (poropaimennuskuvat) ja Tove (Toven kuvissa esiintyy myös Hilppa). Lisäksi Nutun jälkeläissivun kuvia on päivitetty.14.2.2021

Lukan lonkka- ja kyynärkuvaustulokset tulivat Kennelliitosta: lonkat C/B ja kyynärpäät 0/0.8.2.2021

Terveystutkimustuloksia: silmätarkastuksessa ovat käyneet Varpu, Viima ja Luka, kaikki puhtain paperein. Varpulta tarkastettiin lisäksi polvet uudestaan ja ne ovat edelleen 0/0. Myös Lukalla oli terveet polvet ja nyt odotellaan vielä lonkka- ja kyynärkuvien tuloksia Kennelliitosta. Kiitokset omistajille!

Noen profiilikuva vaihdettu tuoreempaan ja sen kuvasivulle lisätty pari kuvaa. Kiitos Outille kuvista!