Cantavia Finnish Lapphunds

Uutiset ja päivitykset 2009

  2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006


20.12.2009
Faaraokoiran pentuja odotettavissa helmikuun puolivälissä.

Tampere ryhmänäyttely 6.12., tuomarina Tanya Ahlman-Stockmari: Netta PEK3. Kuva Susanna Pentikäinen.

Miinan lonkka- ja kyynärtulokset: lonkat B/B, kyynärnivelet 1/0.22.11.2009
Netta osallistui sijoitusemäntänsä Pian kanssa tänään Jyväskylän kansainväliseen koiranäyttelyyn ja parivaljakon ensimmäinen yhteinen esiintyminen palkittiin hienosti ROP-pentu -ruusukkeella! Suomenlapinkoirat arvosteli Soile Bister. Onnittelut Netta ja Pia!

Miina kävi terveystarkastuksissa: silmät terveet, polvet 1/0 ja sydänkuuntelussa ei sivuääniä. Kyynär- ja lonkkakuvat ovat arvosteltavina Kennelliitossa ja tuloksia odotellaan saapuvaksi parin viikon sisään.15.11.2009
Meten kyynär- ja lonkkatulokset saapuivat Kennelliitosta: kyynärnivelet ovat onneksi terveet (0/0), mutta lonkat ovat valitettavasti D/D, joten harmikseni Mette jää nyt pois jalostuksesta. Vekku-velipojalla oli onneksi parempi onni lonkkien suhteen ja sen tulos on B/B.


6.11.2009
Postia Optigeniltä: Aarnin prcd-PRA -status on terve, Meten kantaja.


2.11.2009
Tervetuloa Kielo! Meillä on pitkästä aikaa pentu talossa, kun ihastuttava Kielo eli Shacal Rosmariini saapui muutama viikko sitten Hämeenkyröstä. Kielo on Hertan pojan Orso-Farm Rakuunan tytär ja sen vuoksi erityisen tärkeä minulle. Sen emä puolestaan on mielenkiintoisista linjoista polveutuva Shacal Ökkötökö. Kielo on sijoituksessa Tapio Kakolta (kennel Jäkäläkummun) - kiitokset Tapiolle sekä Kielon kasvattajalle Saara Sampakoskelle tästä silmäterästä!

Lappalaiskoirat ry:n syyserikoisnäyttely järjestettiin Jyväskylässä 23.-25.10. Perjantaina ohjelmassa oli BH-koe, jossa tiimiämme edusti Aarni emäntänsä Johannan kanssa. Koirakko teki hienoa työtä ja Aarni voi nyt ylpeänä lisätä nimensä eteen kirjaimet BH! Onnittelut ja kiitokset vielä kertaalleen. Lauantaina oli vuorossa tottelevaisuuskoe, johon osallistui Peppi saavuttaen kolmostuloksen avoimessa luokassa. Varsinainen erikoisnäyttely pidettiin sunnuntaina ja päivä alkoi pentuluokilla. Kaikki neljä pentuamme (Koda, Helmi, Netta ja Viivi) esiintyivät oikein hienosti ja Koda sekä Netta poimittiin jatkoon omissa luokissaan. Helmi puolestaan räjäytti pankin: se valittiin rotunsa parhaaksi pennuksi 44 suomenlapinkoirapennun joukosta! Pentuluokat arvosteli Tanya Ahlman-Stockmari. Aikuisista olimme ilmoittaneet ainoastaan Pepin ja Lempin, jotka saivat molemmat ERI:n (valioluokan tuomarina Pirjo Hjelm ja veteraanien Tanya Ahlman-Stockmari). Lempi sijoittui vielä kolmanneksi luokassaan. Minulla oli kunnia arvostella junior handler- ja lapsi & koira -kilpailut - aina yhtä vaikea tehtävä johtuen kilpailijoiden korkeasta tasosta, mutta sain lopulta seulottua voittajat joukosta. Iltapäivän finaaleissa Helmi, siinä vaiheessa jo melko väsyneenä, osallistui vielä BIS-pentu -kilpailuun ja omistajansa Tapion luotsaamana nappasi punaisen ruusukkeen! Pentuja oli koko näyttelyssä kaiken kaikkiaan 69, joten tämä oli erittäin hieno saavutus - onnea Helmi!

Meten terveystulokset: silmät terveet lukuun ottamatta lievää PPM:ää oikeassa silmässä, polvet 0/0, sydänkuuntelu: ei sivuääniä. Nyt sitten odotellaan lonkka- ja kyynärkuvien tuloksia Kennelliitosta. Myös Meten veli Vekku on silmätarkastettu vastikään diagnoosilla MRD, muilta osin terve. Vekunkin lonkkakuvat odottelevat Kennelliiton arviota.13.9.2009
Härmä ryhmänäyttely 29.8. (26 suomenlapinkoiraa): Aarni osallistui ensimmäiseen viralliseen näyttelyynsä, joka meni varsin hyvin: tulos oli NUO ERI1 Sakari Potin arvostellessa (kuva vasemmalla on otettu Rob Heffernanin kuvaamasta videopätkästä). Esitin myös M-pentueeni isän Jäkäläkummun Jänkäjustuksen, joka sijoittui PU2:ksi ja sai vara-sertin. Paras narttu -kehässä koimme pienoisen yllätyksen kun vanha rouva Lempi osoitettiin ykkössijalle usean nuoremman koiran joukosta! Lempin lopullinen sijoitus oli VSP ja ROP-VET. Iltapäivän BIS-veteraanikisassa Lempi sijoittui toiseksi Matti Palojärven arvostellessa (alla kuva Lempistä BIS-veteraanipalkintojensa kanssa, kuva Rob Heffernan). Meillä oli siis hieno, joskin märkä näyttelypäivä. Näyttelyn jälkeen ajelimme läheiselle vuokramökille kuivattelemaan kamppeita ja vietimme siellä rentouttavan viikonlopun. Kiitokset kaikille mukana olleille!23.8.2009
17.6. oli äärimmäisen järkyttävä ja surullinen päivä. Hertalla todettiin lievä kohtutulehdus, jonka takia se jouduttiin leikkaamaan. Suureksi surukseni Hertta ei enää herännyt leikkauksesta :((( Olin suunnattoman järkyttynyt ja itkin neljä päivää putkeen. Kaipaan ja muistelen Herttaa joka ikinen päivä. Alla on yksi viimeisistä Hertasta otetuista valokuvista viime pääsiäiseltä, olimme kesämökillä, joka oli yksi Hertan suosikkipaikoista.

Tämän kesän näyttelytulokset:

Raahe ryhmänäyttely 13.6.: Edi NUO EH4 ja Mette JUN H, tuomarina Raimo Viljanmaa.

Piteå KV, Ruotsi 4.7.: Peppi voitti avoimen luokan ja oli PN3 Erna-Britt Nordinin arvostellessa.

Piteå lappalaiskoirien erikoisnäyttely 5.7.: Peppi kolmas avoimessa luokassa, tuomarina Hannu Talvi.

Kemi kaikkien rotujen näyttely 11.7.: meillä oli aihetta juhlaan, kun Edi saavutti Suomen muotovalion arvon ensimmäisessä avoimen luokan näyttelyssään juuri kaksi vuotta täyttäneenä! Edi puhdisti palkintopöydän nappaamalla ROP-voiton ja RYP2-sijoituksen (kuva alla) Helge Lien arvostellessa. Onnittelut ja kiitokset Hannakaisalle vielä kertaalleen! Meillä oli mukana myös Jeppe, joka sai EH:n, ja Mette, jonka tulos oli ERI1 suuresta junioriluokasta.

Oulu KV 18.7.: Edin ensiesiintyminen valioluokassa tuotti vaaleanpunaisen nauhan Marjatta Pylvänäinen-Suorsan kehässä.

Oulu KV 19.7.: Raiku oli ROP-pentu ensimmäisessä näyttelyssään - hieno juttu! Edi VAL ERI3 PU3, tuomarina Katja Korhonen.

Ruukki ryhmänäyttely 25.7.: Mette NUO ERI1 PN2 SERT (jee!) ja Lempi VET ERI1 ROP-VET, tuomarina Esko Salkonen.

Kiiminki ryhmänäyttely 1.8.: Lempi EH1, tuomarina Raimo Viljanmaa.

Iisalmi KV 2.8.: Nuuk VAL ERI, tuomarina Paula Heikkinen-Lehkonen.

Kajaani ryhmänäyttely 9.8.: Nuuk ROP! Tuomarina Marjatta Pylvänäinen-Suorsa.

Rovaniemi ryhmänäyttely 15.8.: Mette NUO ERI1 kasvattajatuomari Tapio Kakon kehässä.

Nuuk osallistui luonnetestiin Kajaanissa 23.8. ja millaisin pistein!

Toimintakyky: +2 hyvä
Terävyys: +1 pieni ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua
Puolustushalu: +3 kohtuullinen, hillitty
Taisteluhalu: +2 kohtuullinen
Hermorakenne: +1 hieman rauhaton
Temperamentti: +3 vilkas
Kovuus: +3 kohtuullisen kova
Luoksepäästävyys: +3 hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin
Laukauspelottomuus: +++ laukausvarma

Yht. pisteet +203

Paljon onnea ja kiitos Pirjo!7.6.2009
Olen näköjään jättänyt taas yhden näyttelytuloksen vahingossa pois päivityksistä: Edi kävi Ristijärvellä 16.5. Maret Kärdin kehässä tuloksella NUO EH2.

Peppi on kilpaillut kahteen otteeseen tokon avoimessa luokassa ja saanut ykkös- ja kakkospalkinnon. Hienoa tytöt!22.5.2009
Kuusamon ryhmänäyttely 9.5.: Mette (vas.) yllätti meidät iloisesti voittamalla nartut ja nappaamalla ensimmäisen sertinsä kolmannessa junioriluokan näyttelyssään! Matti Palojärvi sijoitti Meten päivän päätteeksi VSP:ksi, ROP:in mennessä Dagolas Bullerolle, joka on yhden tämänhetkisen pentueemme isä. Miinakin (oik.) näyttäytyi pitkästä aikaa kehässä, tällä kertaa tuloksella NUO EH4. Kiitoksia Raili Ojalehdolle kuvista.

Edin lonkka- ja kyynärtulokset ovat tulleet: lonkat C/C, kyynärnivelet 0/0.3.5.2009
Kalajoki ryhmänäyttely 2.5.: sekä Jeppe (vas.) että Mette (oik.) EH1, tuomarina Marjatta Pylvänäinen-Suorsa. Kiitokset kuvista Taru Jääskeläiselle!26.4.2009
Babyboom jatkuu! Dagolas Bulleron ja Jäkäläkummun Jasmillan pennut (kolme poikaa ja kolme tyttöä) syntyivät 20.4., ja Black Blossom Mr Uniquen ja Cantavia Kesäheinän ainokainen uros 23.4.

Suuntasimme viime viikonloppuna Pepin omistajan Katin kanssa Norjan Harstadiin, jossa pidettiin kansainvälinen koiranäyttely. Mukanamme olivat Peppi, Lempi ja Kiara. Reissu oli raskas, ja tulomatkaa hidasti huono sää, jonka takia tie oli jouduttu sulkemaan muutamasta kohtaa. Olimme kotona vasta maanantaina aamupäivällä. Onneksi tulokset olivat kaiken vaivan arvoisia: vanha rouva yllätti meidät täysin voittamalla ROP:in! Norjan serti teki Lempistä ei ainoastaan Norjan muotovalion, vaan myöskin Pohjoismaiden valion. Juhlat jatkuivat Pepin kohdalla, sillä saimme nartuissa kaksoisvoiton, ja koska veteraanit eivät kilpaile CACIB:ista, CACIB meni Pepille, joka on nyt kansainvälinen muotovalio! Lämpimät onnittelut Kati ja Peppi! Suomenlapinkoiria oli ilmoitettu 12 ja ne arvosteli Gunnel Holm. Viimeisenä vuorossa oli Kiara, joka ei ollut liiemmin Göran Bodegårdin mieleen ja sai tyytyä sileisiin ykkösiin. Lempi oli luonnollisesti myös ROP-veteraani, joten se kilpaili iltapäivällä näyttelyn parhaan veteraanin arvosta, ja Grethe Bergendahl sijoittikin Lempin BIS4-sijalle! Kaiken kaikkiaan meillä oli mahtava matka - shoppailua, maisemien ihailua ja agilitya (Peppi osallistui sekä agility- että hyppyradalle) lauantaina ja koiranäyttely sunnuntaina. Lempin kuva BIS-veteraanikehästä: Kati Räsänen, Kiaran ja Pepin kuvat: allekirjoittanut.

Jeppe kävi hiljattain silmätarkastuksessa ja sillä on edelleen terveet silmät. Kiitos, Minna, että tutkitutit Jepen!11.4.2009
Pentu-uutisia! Eilen 10.4. syntyi pentue (3 u + 2 n) yhdistelmästä Dagolas Duutsoni x Fidelis Unikko. Lisäksi odotamme kahta muuta pentuetta syntyväksi myöhemmin tässä kuussa.

Emme ole käyneet näyttelyissä vähään aikaan, mutta yksi vanhempi tulos on jäänyt vahingossa pois viime päivityksistä. Ei sillä, että se olisi mitenkään erityisesti kehumisen arvoinen, sillä Kukka sai Paula Heikkinen-Lehkoselta laatuarvosanan T Rauman ryhmänäyttelyssä 22.2.

Edin terveystarkastukset kertoivat seuraavaa: silmät terveet ja polvet 0/0. Lonkka- ja kyynärlausunnot tulevat Kennelliitosta muutaman viikon sisään.15.3.2009
Tornio ryhmänäyttely 28.2.: Nuuk VAL ERI2 PU3, tuomarina Marja Talvitie.

Kuopio ryhmänäyttely 8.3.: Edi NUO EH1 ja Nuuk VAL ERI2 PU3, tuomarina Rainer Vuorinen.

Kävimme Miinan kanssa poropaimennustestissä Pellossa 8.3. Miina osoitti kyllä kiinnostusta poroihin, mutta ei valitettavasti päästänyt aidassa ääntäkään (haukku on porokoiralle tärkeä ominaisuus), joten Miina ei läpäissyt testiä. Kuva © Kaisa Hurme.

Hyviä uutisia Kennelliitosta: Aarnin lonkat B/B ja kyynärnivelet 0/0.24.2.2009
Tervetuloa Suomeen Raiku! Viime viikonlopun tanskanmatkan tuliaisena toin mukanani tämän komean nuorukaisen, jonka virallinen nimi on Lapinlumon Giedderassa (Orso-Farm Villiski x DK MVA Lapinlumon Kiiski). Raikun sijoituskoti on Pyhäjoella Hanna Keskitalon luona. Alla olevat kuvat on ottanut Titta Repo.

Näyttelyvuosi 2009 on lähtenyt käyntiin seuraavasti:

Kajaani KV 10.1.: suomenlapinkoirat arvosteli Ligita Zake ja sekä Nuuk että Edi saivat EH:n. Edi myös sijoittui kolmanneksi nuorten luokassa. Arttu-harjakoiran tulos oli VAL ERI4, tuomarina Laurent Pichard.

Turku KV 25.1.: Arttu VAL ERI2 PU3, tuomarina Ove Germundsson.

Raahe ryhmänäyttely 31.1.: saimme juhlia uutta muotovaliota! Nuuk voitti avoimen luokan ja sijoittui PU-kolmoseksi. Koska edelle menneet koirat olivat jo valioita, serti tuli siis Nuukille. Hieno päivä sekä omistajalle että kasvattajalle! Kiitos, Pirjo, että olet käynyt niin aktiivisesti kehissä Nuukin kanssa. Muillakin koirillamme meni hyvin: Jeppe AVO EH2 (vain poikansa Nuuk meni edelle avoimessa luokassa), Mette JUN EH2 ja Lempi VET ERI1 PN2 ROP-VET. Rodun arvosteli Katja Korhonen. BIS-veteraanikisassa tuomioita jakoi Kirsi Nieminen, joka sijoitti Lempin BIS3-sijalle! Kiitokset kuvasta Johanna Flinckille.

Kuopio Suomen Pystykorvajärjestön näyttely 1.2.: Nuukin ensiesiintyminen valioluokassa tuotti ERI:n Tapio Eerolan arvostellessa.

Aarni on käynyt terveystarkastuksissa seuraavin tuloksin: silmät terveet, polvet 0/0, sydänkuuntelu: ei sivuääniä. Lonkka- ja kyynärkuvat ovat nyt arvioitavina Kennelliitossa ja lopullisten tulosten pitäisi tulla muutaman viikon sisään.