Cantavia Finnish Lapphunds

Uutiset ja päivitykset 2022

  2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006


14.12.2022

Hulille uusi profiilikuva - kiitos Niina Nyrhinen!7.12.2022

Rasmus kävi näytillä Helsingissä Koiramessuilla Helsinki Winner-, Pohjoismaiden voittaja- ja Voittaja-näyttelyissä 2.-4.12., kaikista tuloksina AVO EH. Tuomareina toimivat Satu Ylä-Mononen, Marjatta Pylvänäinen-Suorsa ja Tiina Taulos. Kuva © Tiina Pääkkönen.

Pocan profiilikuva vaihdettu tuoreempaan ja sen kuvagalleriaa päivitetty.6.11.2022

Tervetuloa tiimiin Ella (Jäätuulen Balladi Elämästä)! Tämä ihastuttava Vapun tytär on juuri muuttanut sijoituskotiinsa Iihin. Lisätietoja Ellan omalla sivulla! Samaan syssyyn siirsin Toven sijoitusemäntänsä omistukseen. Se on perheensä rakastettu lemmikki ja toimii siinä roolissa erinomaisesti, mutta luonteeltaan kovin pehmeä. On tietysti harmillista jättää priimaksi luustokuvattu, terverakenteinen ja hieman erisukuisempi narttu pois jalostuksesta, mutta on selvää, että kun en itsekään Toven luonteisesta nartusta pentua ottaisi, en sitä myöskään voi ajatella pennuttavani.

Usvan galleriaan lisätty reilun vuoden takaiset Taru Valliuksen ottamat kuvat, jotka ovat jääneet aikaisemmin päivittämättä.1.10.2022

Alman lapset ovat käyneet ensimmäisissä pentunäyttelyissään. Arttu avasi pelin Tampeella 17.9. ja pokkasi hienosti kunniapalkinnon tuloksenaan PPEK 2 KP, tuomarina Nina Janger. Norjassa asuva Kaja puolestaan esiintyi Drammenissa 25.9. tuloksella PEK3, tuomarina Kjetil Andre Holmen Skalstad.

Luustokuvissa ovat käyneet pentuesisarukset Tove ja Sami. Jälkimmäinen myös silmätarkastettiin terveeksi samalla kertaa. Luustokuvien tulokset näyttävät tältä: Toven lonkat A/A, kyynärät 0/0 ja selkä LTV0, VA0 ja SP0, Samin lonkat puolestaan B/B ja kyynärät 0/0. Kiitokset taas kerran yhteistyöstä omistajille!

Tovella on uusi profiilikuva ja myös sen kuvagalleria on päivitetty.6.9.2022

Muutama näyttelytulos kesän ja syksyn taitteesta:

Forssa kv 27.8.: Nuttu JUN EH, tuomarina Tino Pehar.

Joensuu ryhmänäyttely 3.9.: Jiska JUN EH4 ja Noki AVO EH, tuomarina Mari Lackman.

Ähtäri ryhmänäyttely 3.9.: Sulo AVO ERI2 SA ja Salli JUN ERI1 SA JUN-SERT ROP-JUN PN4, tuomarina Jari Fors. Tämä oli Sallin kolmas junioriserti, joten se on nyt Suomen juniorimuotovalio!

Bella ja Hanneliisa ovat taas vähän lähempänä Vapepan hälytysryhmäkelpoisuutta suoritettuaan vastikään maastoetsinnän jälkikokeen peruskokeen. Paljon onnea!

Samin ja Jiskan kuvat päivitetty uudempiin. Kiitos Sanna Parviaiselle jälkimmäisestä!17.8.2022

Överkalix kaikkien rotujen näyttely, Ruotsi 14.8.: Sulo AVO ERI1 SA PU4 ja Hali VAL ERI3, tuomarina Arne Foss.

Terveystarkastuksissa ovat käyneet Ruusu, jolla edelleen terveet silmät, sekä Rasmus, jolle virheetön tulossuora: lonkat A/A, kyynärät 0/0, polvet 0/0, selkä VA0, LTV0 ja SP0 ja olkanivelten osteokondroosilausunto Terve/Terve. Kiitokset omistajille!13.8.2022

Jippo jouduttiin nukuttamaan ikiuneen heinäkuun puolivälissä toispuoleisen kasvohermohalvauksen etenemisen ja siitä johtuneiden komplikaatioiden takia. En edelleenkään voi uskoa, että aluksi melko harmittomalta kuulostanut vaiva eteni tähän pisteeseen ja Jippo, jonka luonne oli puhdasta kultaa, on nyt poissa. Osanottoni Jipon kotiväelle.

Piteå NORD, Ruotsi 15.7.: Salli JUN ERI1, tuomarina Eva Liljekvist Borg.

Tornio NORD 16.7.: Salli JUN EH ja Vuokko VET EH2, tuomarina Pekka Teini.

Posio ryhmänäyttely 23.7.: Sulo AVO ERI3, Salli PN3 juniorisertin ja ROP-juniorin arvon sekä Vuokko PN4 veteraanisertin ja ROP-veteraanin arvon kera. Vuokosta tuli myös Suomen veteraanivalio. Tuomarina Tuula Savolainen.

Pihtipudas ryhmänäyttely 31.7.: Sulo (vasemmalla) AVO ERI1 ja Salli (oikealla, kuva Hanna Pasanen) PN2 ja ROP-juniori saaden samalla toisen juniorisertinsä sekä ensimmäisen aikuisten sertinsä. Salli pudottaa nyt pohjavillaa siihen malliin, että näyttelykäynnit olivat tällä erää tässä - jatketaan myöhemmin uudella turkilla!

Rovaniemi ryhmänäyttely 13.8.: Rasmus ensimmäistä kertaa avoimessa luokassa EH-tuloksella, tuomarina Markku Kipinä.

P2-pentueelle on lisätty omat sivunsa Kasvatit-osioon ja Poca lisätty sijoituskoiriin.10.7.2022

Alla kooste viimeaikaisista näyttelytuloksista:

Lappeenranta kaikkien rotujen näyttely 18.6.: Vappu AVO EH4, tuomarina Outi Piisi-Putta.

Kuusamo ryhmänäyttely 18.6.: Salli JUN ERI2 SA vara-sert, Ruusu AVO EH2 ja Vuokko VET EH2, tuomarina Aila Lehmussaari.

Haapajärvi ryhmänäyttely 19.6.: Luka AVO EH, Sulo AVO EH, Salli JUN ERI3, Ruusu AVO ERI1 SA PN3 vara-sert, Vuokko VET ERI1, kasvattajaluokka 1 KP ROP-kasv, tuomarina Maarit Hassinen.

Gällivare NORD, Ruotsi 1.7.: Salli (kuvassa alla) ROP Ruotsin sertin ja NORD-sertin kera, tuomarina Marianne Holmli.

Oulu kv 2.7.: Salli JUN EH, tuomarina Harto Stockmari.

Tuusniemi ryhmänäyttely 2.7.: Sulo AVO ERI1 SA PU3 vara-sert, tuomarina Sakari Poti.

Ruusu ja Sulo kävivät jalostustarkastuksessa Kiimingissä 16.6., jalostustarkastajina Tapio Kakko ja Taru Vallius. Lausunnot löytyvät Lappalaiskoirat ry:n sähköisestä vuosikirjasta (Ruusu, Sulo).

Kertun kuvasivulle lisätty pari kuvaa.14.6.2022

Kuopio ryhmänäyttely 11.6.: Rasmus NUO EH3, tuomarina Leni Finne.

Uusikaarlepyy ryhmänäyttely 11.6.: Salli viimeistä kertaa pentuluokassa ja pentu-ura päättyi hienosti ROP-pentu -voittoon! Tästä on hyvä jatkaa junioriluokkaan. Ruusun (kuvassa) tulos oli AVO ERI2 SA ja Vuokon VET ERI2. Suomenlapinkoirat arvosteli Juha Putkonen.

Rasmus osallistui paimennustaipumustestiin Vehmersalmella 9.6. Valitettavasti se ei tällä kertaa osoittanut riittävää kiinnostusta lampaisiin eikä siten läpäissyt testiä. Uusi yritys ehkäpä myöhemmin!

Bella ja Hanneliisa suorittivat käyttäytymiskokeen (BH) hyväksytysti Haapavedellä 10.6., tuomarina Jaana Tuukkanen. Onnittelut!4.6.2022

Tornio ryhmänäyttely 26.5.: Salli ROP-pentu (tällä kertaa ei muita pentuja kilpakumppaneina), Ruusu (kuvassa alla) AVO EH2 ja Vuokko VSP-vet veteraanisertin kera. Tuomarina toimi Matti Palojärvi.

Lestijärvi ryhmänäyttely 28.5.: Salli taas ROP-pentu neljän pennun joukosta ja Vuokolle VET ERI2, tuomarina Riitta Niemelä.

Uusia kuvia: Nuttu ja sen kuvagalleria (kiitos Johanna!), Jiska (kiitos Outi!) ja Kerttu.23.5.2022

Oulainen ryhmänäyttely 21.5.: Sallille jälleen mukavaa menestystä pentuluokassa, kun Jari Fors teki siitä ROP-pennun viiden pennun joukosta. Narttujen avoimessa luokassa näytillä kävi Bella (kuvassa alla), jolle sileä ERI, ja päivän kruunasi Vuokon veteraaniluokan voitto SA:lla, ensimmäinen veteraaniserti ja VSP-veteraani.17.5.2022

Oulu NORD 7.5.: Salli hienosti ROP-pentu ja nuorten luokassa kisanneelle Rasmukselle ensimmäinen ERI luokkavoiton kera. Pohjavillansa pudottaneelle Vuokolle puolestaan VET EH2, tuomarina Erja Nummi.

Oulu ryhmänäyttely 15.5.: Salli PEK2 KP, tuomarina Mari Lackman. Kuvat © Taru Vallius.

Vappu luonnetestattiin Oulussa 14.5, mistä iso kiitos Vapun porukalle! Riikka Maijanen ja Leena Berg antoivat pisteitä seuraavasti:

Toimintakyky: -1 Pieni
Terävyys: +1a Pieni ilman jäjelle jäävää hyökkäyshalua
Puolustushalu: +1 Pieni
Taisteluhalu: -1 Pieni
Hermorakenne: +1b Hermostunein pyrkimyksin
Temperamentti: +2 Kohtuullisen vilkas
Kovuus: +1 Hieman pehmeä
Luoksepäästävyys: +3 Hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin
Laukauspelottomuus: +++ laukausvarma
Loppupisteet: +95

Rasmus puolestaan kävi petotestissä ja toimi konekarhun kanssa varsin fiksusti. Hyvä Rasmus!

Kuvapäivityksiä: Sallilla uusi profiilikuva ja Nutun jälkeläisiin vaihdettu tuore kuva Savumerkin Noitatunturista.1.5.2022

Rasmus on käynyt näytillä nuorten luokassa sekä Kuopion Jalostuspäivillä 24.4. että Tampereen NORD-näyttelyssä 30.4. (kuvat alla Kuopiosta © Sanna Parviainen, samoin Rasmuksen oman sivun uusi kuva). Ensimmäisestä tuli tulokseksi EH (Kirsi Honkanen) ja jälkimmäisestä EH1 (Paula Heikkinen-Lehkonen).

Rasmus on vastikään myös silmätarkastettu ja sydänkuunneltu, joista molemmista puhtaat paperit - kiitos Hennalle aktiivisuudesta!14.4.2022

Pentu-uutisia! Alma synnytti viime yönä kolme urosta ja kaksi narttua, pentueen isänä Taigahaun Pakkaspeikon Polkka.

Porokoirakerho ry järjesti perinteisen poropaimennustapahtumansa huhtikuun ensimmäisenä viikonloppuna Pudasjärvellä. Onnistuimme saamaan taipumustestipaikat Ruusulle ja Sulolle. Molemmat saivat tulokseksi Suositellaan testattavaksi uudelleen: Ruusu oli hieman liian innokas, kun taas Sulo teki aluksi oikein kelvollista työtä, mutta löi hanskat tiskiin kun melkein joutui yhden uhittelevan poron yliajamaksi. Ruusulle lisää malttia ja Sulolle lisää itseluottamusta porojen kanssa, niin hyvä tulee! Ruusun kuva © Taru Vallius.

Lappalaiskoirat ry:n keväterikoisnäyttely, Rovaniemi 10.4.: Sallin ensiesiintyminen näyttelykehässä meni oikein kivasti: se voitti oman luokkansa eli 5-7 kk ikäiset narttupennut ja sai kunniapalkinnon ollen PN2-pentu. Sallille seuraneidiksi ilmoitettu isoisoäiti Vuokko ei ollut edustavimmillaan pudotettuaan pohjavillansa juuri ennen näyttelyä, joten sille VET EH.

Samille päivitetty uusi kuva - kiitos Riitta!20.3.2022

Suru-uutinen helmikuulta: Ruska jouduttiin lopettamaan vanhuudenvaivojen takia. Osanottoni Ruskan perheelle!

Sulo on tutkittu päästä varpaisiin seuraavin tuloksin: silmät terveet, polvet 0/0, sydänkuuntelu normaali, lonkat C/C, kyynärät 0/0 sekä selkä LTV1, SP0 ja VA0. Geenitestien tulossuora näyttää puolestaan tältä: Sulo on DM-kantaja, mutta terve sekä prcd-PRA:n, Pompen taudin että CMR:n suhteen. Kiitos omistajille tutkituttamisesta!

Uusia kuvia lisätty Sallin ja Kertun gallerioihin sekä Sallin profiilikuva vaihdettu tuoreempaan (Sallin kuvat © Taru Vallius).12.2.2022

Ruusu ja Sulo kävivät kahden päivän poropaimennusleirillä Pellossa Saajománnussa. Molemmat hoitivat homman varsin mallikkaasti! Alla Sulo työn touhussa, Ruususta (joka on pentujen jäljiltä vielä kovin karvaton) puolestaan kuvia sen galleriassa. Myös Sulon omaa sivua on päivitetty uudella otoksella. Kiitokset kuvista Merjalle!6.2.2022

Esittelyssä uusi sijoitusnarttu Peppiinan Kuunkerttu. Lisätietoja Kertun omalla sivulla!16.1.2022

Ruusun ja Noen pennuille lisätty omat alasivut Kasvatit-sivulle. Omiin koiriin on lisätty Salli ja sijoituskoiriin Nuttu.