Cantavia Finnish Lapphunds

Uutiset ja päivitykset 2010

  2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006


23.12.2010
Voittaja 2010 Helsingin Messukeskus 12.12.: Matka itsessään oli melkoinen painajainen Helsingin lumikaaoksen takia (aurattuja parkkipaikkoja oli lähes mahdotonta löytää, ja jäimmepä auton kanssa hankeen kiinnikin pariin otteeseen), mutta onneksi tulokset pelastivat kaiken. Voittaja-näyttely on yksi vuoden päätapahtumista ja ruotsalaisen kasvattajatuomari Ambjörn Lindqvistin arvosteltavaksi oli tänä vuonna ilmoittautunut 77 suomenlapinkoiraa. Kahdesta koirastamme oli ensimmäisenä vuorossa Kielo, joka oli ilmoitettu junioriluokkaan kilpailemaan Juniorivoittaja 2010 -tittelistä (jaetaan laatuarvosanalla erinomainen palkituille junioriluokkien voittajille). Narttujen junioriluokassa kilpaili kahdeksan koiraa, ja Kielon tulos oli JUN ERI1 JV-10! Olin tietysti huippuonnellinen, mutta sain kuitenkin koottua itseni narttujen valioluokkaan mennessä viedäkseni kehään Meten. Mette esiintyi tuttuun tapaansa iloisesti ja heilutti häntäänsä lähestulkoon tauotta (ja päästi toki muutaman innostuneen haukahduksenkin...). Suureksi yllätyksekseni Mette voitti kovatasoisen valioluokan, jossa kilpaili kaiken kaikkiaan 13 narttua! Kukan ja Nastin omistaja Johanna Laiholahti ystävällisesti esitti Kielon paras narttu -luokassa, koska päätin, että minun on itse parempi keskittyä Metteen, joka voi halutessaan olla handlerin painajainen... Päätös osoittautui oikeaksi, sillä Metestä leivottin paras narttu ja V-10! Mette jäi VSP:ksi komean Lapinpeikon Häntä Heikin viedessä voiton, mutta se ei haitannut yhtään, sillä olimme jo täysin valmiita jättämään lumisen Helsingin taaksemme ja ajamaan 600 kilometrin kotimatkan takaisin huomattavasti vähälumisempaan Pohjois-Suomeen. Tämän näyttelyreissun muistan varmasti ikuisesti! Kuva alla © Sanna Parviainen (Mette vasemmalla).27.11.2010
Jyväskylä KV 14.11.: Netta NUO ERI2 Paula Heikkinen-Lehkosen arvostellessa.

Nasti kävi hiljattain luustokuvissa ja saimme iloisia uutisia Kennelliitosta: lonkat A/A ja kyynärnivelet 0/0!6.11.2010
Meillä on uusi tiiminjäsen, Jäkäläkummun Cumminkaima eli tuttavallisemmin Minea. Minea on yhdistelmästä C.I.B & FI & RU & EE & LU MVA RKFV-09 Peikkovuoren Mettänpeikko x Jäkäläkummun Outa, joten sen sukutaulu tuo linjoihini "jotain vanhaa, jotain uutta". Minean sijoituskoti on täällä Oulussa Meten, Kirsin ja Juha-Pekan luona.

Sitten surullisempia uutisia: olemme joutuneet jättämään jäähyväiset Artulle. Arttu oli yksi suomalaisen harjakoiramaailman ensimmäisistä "supertähdistä" ja melkoinen showmies - mitä suurempi kehä, sitä lennokkaammin Arttu esiintyi. Nuku hyvin Arttu!

Viimeisimmät näyttelytulokset:

Köyliö ryhmänäyttely 11.9.: Nasti JUN EH3 ja Kukka AVO EH2, tuomarina Pekka Teini. Kiitokset Johannalle!

Lappalaiskoirat ry:n syyserikoisnäyttely Jyväskylä 17.10.: Koda JUN H (tuom. Hannu Talvi), Netta NUO ERI3, Viivi AVO EH ja Mette VAL ERI4 (tuom. Mari Lackman).

Seinäjoki KV 23.10.: Edi VSP kolmannen CACIB:insa kera kasvattajatuomari Tapio Kakon arvostellessa! Edi tarvitsee siis enää yhden C.I.B-titteliään varten. Muillakin meni hyvin: Kukka AVO ERI2 ja Mette VAL ERI2.

Hienoja uutisia tokokehistä: Kukka osallistui ensimmäistä kertaa erikoisvoittajaluokkaan Jyväskylän erikoisnäyttelyn yhteydessä pidetyssä rotumestaruuskokeessa 16.10. Kukka totteli ykköstuloksen arvoisesti ja voitti samalla erikoisvoittajaluokan sekä rotumestaruuden. Kukka otti siis ensimmäisen askeleensa kohti tottelevaisuusvalion arvoa! Myös Peppi näytti jälleen kyntensä saavuttaen ykköstuloksen avoimesta luokasta Haukiputaalla 23.10. Peppi on näin ollen yhden ykköstuloksen päässä TK2-koulutustunnuksesta. Ylpeä kasvattaja onnittelee molempia koirakoita! Kukan kuvat alla © Birgitta Karhunen.

Raiku on käynyt terveystarkastuksissa: sillä on iris-iris PPM:ää lukuun ottamatta terveet silmät, polvet 0/0 ja sydänkuuntelussa ei sivuääniä.4.9.2010
Mäntyharju ryhmänäyttely 28.8.: Netta nappasi hienon NUO ERI1 PN3 -tuloksen kesäkarvastaan huolimatta. Tuomarina Esko Salkonen.


22.8.2010
Lohtaja ryhmänäyttely 14.8.: pääsimme tälläkin kertaa juhlimaan kaksoisvoittoa, kun Aarni oli VSP ensimmäisen sertinsä kera ja Kielo ROP (+ serti nro 3) Pekka Teinin arvostellessa. Kielo ei tyytynyt pelkkään ROP-ruusukkeeseen, vaan sijoittui paahtavan kuuman päivän päätteeksi vielä ryhmässä neljänneksi!

Kouvola kaikkien rotujen näyttely 21.8.: Koda JUN EH4 kasvattajatuomari Tapio Kakon kehässä.

Heinola kaikkien rotujen näyttely 22.8.: Koda JUN EH2, tuomarina Pekka Teini.13.8.2010
Ristiina kaikkien rotujen näyttely 31.7.: kesäisessä kampauksessa esiintynyt Netta sai H:n Arvi Ellménin kehässä.

Mustasaari ryhmänäyttely 7.8.: meillä oli kaksinkertaisesti syytä juhlaan, sillä Jeppe voitti urokset ja Kielo nartut! Hannu Talven valinta ROP:iksi osui jälkimmäiseen. Jepestä tuli Suomen muotovalio (onnittelut omistajalle Minnalle vielä kertaalleen!) ja Kielo sai jo toisen sertinsä, joten päivä tuntui jo siinä vaiheessa täydelliseltä. Lisää oli kuitenkin luvassa, kun Kielo voitti vielä pystykorvaryhmän! Näyttelyn kauneimman koiran valitsi Leni Finne, joka sijoitti Kielon BIS-kehässä toiseksi. Upea päivä! Kuvat rennosti ottavasta Jepestä sekä ryhmävoittaja-Kielosta otti Minna Väänänen.29.7.2010
Kemi kaikkien rotujen näyttely 25.7.: 29 suomenlapinkoiraa kävi läpi Maija Mäkisen tarkan seulan. Lähes tauottoman sateen takia oli työn ja tuskan takana saada Kielo pysymään edes jotakuinkin siistinä, mutta tästä huolimatta sen toinen esiintyminen junioriluokassa palkittiin VSP-sijoituksella ja edellisessä näyttelyssä saatu vara-serti kirkastui sertiksi! Kuvan (märästä) Kielosta nappasi Laura Posti.19.7.2010
Gällivare KV, Ruotsi 11.7.: Göran Bodegårdin kehässä näyttäytyi 27 lapinkoiraa ja tälläkin kertaa voimme olla tyytyväisiä tuloksiin: Aarni AVO 1/2 CK (vastaa Suomen ERI:ä) ja Mette VAL 1/1 CK PN2 VARA-CACIB. Aarnin kuva alla © Minna Suihkonen.

Oulu KV 11.7.: samana päivänä Gällivaren kanssa pidettiin myös toinen Oulun kansainvälisistä näyttelyistä ja siellä esiintyivät Jekku sekä Edi. Gunnar Nymann arvioi pojat seuraavasti: Jekku JUN EH ja Edi VAL ERI4.

Leivonmäki ryhmänäyttely 11.7.: vielä kolmaskin näyttely samalle päivälle, tällä kertaa tuomarina Paula Rekiranta. Netan tulos oli JUN EH3.

Nasti on käynyt polvitarkastuksessa tuloksella 0/0.10.7.2010
Trondheim lappalaiskoirien erikoisnäyttely, Norja 3.7.: meillä oli jälleen hieno erikoisnäyttelypäivä, kun tällä kertaa Edi kruunattiin rotunsa parhaaksi Norjan ja Pohjoismaiden valionarvojen kera! Metellä meni myös mukavasti, sillä se oli PN2. 34 suomenlapinkoiraa arvosteli Eli-Marie Klepp.

Trondheim KV 4.7.: sunnuntaiksi Per-Harald Nymarkin kehään oli ilmoitettu 28 suomenlapinkoiraa, ja meillä meni vielä himpun verran paremmin kuin edellisenä päivänä: Edi oli jälleen ROP ja Mette kirkasti sijoituksensa VSP:ksi (ja sai sitä myöten myöskin Norjan ja Pohjoismaiden valiotittelit)! Molemmille tuli myös CACIB:it. Kannatti siis ajella 2400 km! Kuvat alla Kirsi Niemisalo (Edi ryhmäkehässä) ja allekirjoittanut.

Netan lonkka- ja kyynärtulokset ovat saapuneet: lonkat C/C ja kyynärpäät 0/0.26.6.2010
Suomussalmi ryhmänäyttely 13.6.: Jekku JUN H, Jeppe AVO ERI1 VARA-SERT (viides sellainen!), Nuuk VAL ERI3 PU3, Edi VAL ERI1 PU1 VSP ja Mette VAL ERI2 PN2, tuomarina Gunnel Holm. Sain myös vihdoin ja viimein esitettyä ensimmäisen kasvattajaryhmäni, joka oli ROP. BIS-kilpailun arvosteli Roberto Schill ja suureksi ilokseni ryhmämme voitti Best in show'n! Kiitokset kasvatinomistajilleni tästä hienosta hetkestä. Kuva alla © Paula Martiskainen.

Skellefteå lappalaiskoirien erikoisnäyttely 20.6.: mahtava päivä Ruotsin lappalaiskoirayhdistyksen erikoisnäyttelyssä! Meillä oli mukana kaksi koiraa, Edi ja Mette, jotka kasvattajatuomari Ambjörn Lindqvist valitsi parhaaksi urokseksi ja nartuksi. Molemmat saivat luonnollisesti sertin ja sitä myöten Ruotsin valionarvon! ROP-ruusuke ojennettiin Metelle Edin ollessa VSP. Päivän päätteeksi Mette oli vielä BIS2 voiton mennessä komealle ruotsinlapinkoiralle. Ikimuistoinen näyttelypäivä siis! Kuvat alla: Riikka Koskela (ylh. vas.), allekirjoittanut (ylh. oik.) ja Kirsi Niemisalo (alh. vas. & oik.).
6.6.2010
Paljon näyttelytuloksia parilta viime kuukaudelta (toivottavasti mitään ei jäänyt vahingossa pois):

Pertunmaa ryhmänäyttely 10.4.: Netta JUN EH2, tuomarina Maija Mäkinen.

Ylitornio ryhmänäyttely 17.4.: Kielo PEK2 KP, Jeppe AVO H ja Nuuk VAL EH1, tuomarina Riitta Lahtovaara.

Vaasa KV 17.4.: Edi VAL ERI2 PU2 VARA-CACIB - koska PU1 on jo kansainvälinen valio, CACIB siirtyy Edille. Onnea Edin ensimmäisestä CACIB:ista! Tuomarina toimi Hans Lehtinen.

Lahti KV 24.4.: Arttu VET ERI1 PU4 ROP-VET, tuomarina Tuula Plathan. Kuva alla © Katja Laurila.

Kruunupyy ryhmänäyttely 8.5.: Kielo ROP-pentu, Jeppe AVO ERI3 PU3, Mette AVO ERI2 PN4, ja Lempi VET ERI1 ROP-VET Jari Forsin arvostellessa. BIS-veteraanifinaalin arvosteli Raija Tammelin, joka sijoitti Lempin BIS3-veteraaniksi!

Kuusamo ryhmänäyttely 8.5.: Nuuk VAL ERI1 PU2 ja Edi VAL EH2, tuomarina Teuvo Kangas. Kuvat alla © Johanna Lämsä.

Kangasniemi kaikkien rotujen näyttely 13.5.: Netta JUN EH2, tuomarina Paavo Mattila.

Hyrynsalmi ryhmänäyttely 15.5.: Kielo PEK2 KP, Jeppe AVO ERI2 PU3 VARA-SERT, Nuuk VAL ERI1 PU2 ja Mette AVO ERI1 PN3 VARA-SERT, tuomarina Hannu Talvi. Kuvat alla © Johanna Sergejeff (Mette vasemmalla) ja Heli Leskinen (Jeppe oikealla).

Rauma kaikkien rotujen näyttely 15.5.: Nasti JUN EH2 ja Kukka AVO EH3, tuomarina Saija Juutilainen.

Mynämäki kaikkien rotujen näyttely 16.5.: Nasti JUN EH3, tuomarina Arne Foss - kiitos, Johanna, että veit Nastia näytille!

Siilinjärvi ryhmänäyttely 22.5.: Nuuk VAL ERI3 ja Netta JUN ERI3, tuomarina Tanya Ahlman-Stockmari. Netan kuva alla © Paula Martiskainen.

Oulainen ryhmänäyttely 22.5.: Jekku JUN H, Jeppe AVO H, Edi ROP (42 suomenlapinkoiran joukosta!), Kielo JUN ERI1 PN2 VARA-SERT ja Mette AVO EH, tuomarina Leni Finne. Kuvat alla © Minna Väänänen (Edi vasemmalla) ja Titta Repo (Kielo oikealla).

Närpiö ryhmänäyttely 29.5.: Jeppe AVO ERI2 PU2 VARA-SERT ja Mette ROP, tuomarina Sakari Poti. Mette sai viimeisen tarvittavan sertin muotovalion arvoonsa ja kruunasi päivän sijoittumalla vielä RYP3:ksi!

Suomen faaraokoirat ja ibizanpodencot ry:n open show "Farkkushow" Tammela 5.6.: Kiara valioluokan kolmas, tuomarina Annica Lundqvist-Hemström. Kiaran jälkikasvu puhdisti pentujen palkintopöydän: Northgate's Just about Perfect "Kaya" oli BIS-pentu ja N. Just for Kicks "Ralf" VSP-pentu!

Suomen faaraokoirat ja ibizanpodencot ry:n virallinen erikoisnäyttely Tammela 6.6.: Kiara VAL EH.

Kukka osallistui luonnetestiin Helsingissä 9.5. ja sai pisteitä Bengt Söderholmilta ja Tarja Matsuoilta seuraavasti:

Toimintakyky: -1 pieni
Terävyys: +3 kohtuullinen ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua
Puolustushalu: +3 kohtuullinen, hillitty
Taisteluhalu: +2 kohtuullinen
Hermorakenne: +1 hieman rauhaton
Temperamentti: +1 erittäin vilkas
Kovuus: +1 hieman pehmeä
Luoksepäästävyys: +3 hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin
Laukauspelottomuus: +++ laukausvarma

Yht. pisteet +114

Kiitokset Johannalle Kukan testaamisesta!3.4.2010
Tampere KV 20.3.: Netta JUN EH ja Kukka AVO EH3, tuomarina Nils Molin Ruotsista.

Pääerikoisnäyttely Turku 28.3.: pitkä matka Lappalaiskoirat ry:n 40-vuotisjuhlanäyttelyyn oli vaivan arvoinen, sillä ensimmäiseen pentuluokan näyttelyynsä osallistunut Kielo korjasi ensiksi parempaan talteen ROP-pennun runsaan palkintosaaliin ja valittiin iltapäivän finaaleissa vielä BIS2-pennuksi (rotutuomari Zidy Munsterhielm-Ehnberg, BIS-tuomari Harto Stockmari). Emäntä on hyvin ylpeä Kielosta ja toivoo, että tämä olisi vasta alkusoittoa sen tulevalle näyttelyuralle! Olimme ilmoittaneet näyttelyyn muutaman muunkin koiran, mutta ainoa, joka selviytyi kehään asti, oli Netta, joka tällä kertaa sai Kari Järviseltä H:n.

Raiku on käynyt lonkka- ja kyynärkuvissa seuraavin tuloksin: lonkat C/C, kyynärnivelet 0/0.8.3.2010
Porokoirakerho ry:n vuosittainen poropaimennustapahtuma järjestettiin 5.-7.3. Pudasjärvellä. Meiltä oli paikalla edustusta kahden koiran verran: Nuuk perjantaina ja Aarni sunnuntaina. Nuuk läpäisi testin hienosti (onnittelut vielä kertaalleen!), mutta Aarni ei valitettavasti tällä kertaa haukkunut tai osoittanut suurta kiinnostusta poroja kohtaan. Se oli hienoinen yllätys, sillä Aarni kävi kokeilemassa porojen paimentamista Ranualla muutama viikko sitten ja suoriutui silloin tehtävästä mallikkaasti. Ehkäpä kokeilemme uudestaan ensi vuonna.

Kerimäki ryhmänäyttely 7.3.: Netta JUN ERI2 PN3, tuomarina Esko Salkonen. Onnea ensimmäisestä PN-sijoituksesta!28.2.2010
Kiaran pennut (2 u & 2 n) ovat syntyneet!

Tornio ryhmänäyttely 22.2.: Jeppe AVO EH ja Nuuk VAL ERI3, tuomarina Tuula Savolainen.13.2.2010
Nuuk on käynyt silmätarkastuksessa Kaisa Wickströmillä ja silmät ovat edelleen terveet.


7.2.2010
Nivala ryhmänäyttely 23.1., tuomarina Sakari Poti: keli oli jäätävän kylmä, mutta tulokset onneksi ihan OK: Aarni AVO EH3, Helmi JUN ERI2, Mette AVO ERI1 ja Lempi VET ERI3.

Kuopio Jalostuspäivät 31.1.: jälleen kylmä ja lumisateinen näyttelypäivä - ensi kerralla täytyy harkita tarkemmin ennen kuin ilmoittaa koiria tammikuisiin ulkonäyttelyihin! Oli ilahduttavaa nähdä niin monta kasvattiani näytillä. Olisimme saaneet kasaan kasvattajaluokankin, mutta päästin kasvatinomistajat kotimatkalle kurjassa säässä tuntikausien odottamisen sijaan. Suomenlapinkoiria oli ilmoitettu 113, joista juniorinartut (16 koiraa) arvosteli Sakari Poti ja muut luokat kasvattajatuomari Jukka Kuusisto. Tulokset näyttivät meidän osaltamme tältä: Aarni AVO ERI, Nuuk VAL ERI, Edi VAL ERI, Helmi JUN ERI4, Ruska JUN H, Netta JUN EH ja Mette AVO EH.

Keuruu ryhmänäyttely 7.2.: Netta JUN ERI3 Hannu Talven arvostellessa. Hyvä Pia ja Netta!10.1.2010
Kajaani KV 10.1.2010: Nuuk VAL ERI, tuomarina Marja Talvitie.


4.1.2010
Kielo osallistui eilen pennuille tarkoitettuun match show'hun. Ensiesiintyminen meni nappiin ja Kielo pokkasi itselleen Best in Show -pokaalin 127 pennun joukosta!