Cantavia Finnish Lapphunds

Uutiset ja päivitykset 2015

  2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006


30.12.2015
Hyviä uutisia terveysrintamalta: sekä Kielolla että Myyllä on terveet silmät, polvet 0/0 ja sydänkuuntelussa ei sivuääniä.


28.12.2015
Ikuisuuksia tekeillä ollut yhteenvetosivu on vihdoin ja viimein valmis. Taulukoissa on listattu kaikki omistamiani koiria sekä kasvattejani koskevat oleelliset terveystiedot sekä muuta tietoa. Mitään ei ole jätetty pois tarkoituksella, joten jos huomaat, että taulukoista puuttuu jotain tai niissä on väärää tietoa, ilmoitathan minulle.

Lyytin sivulle päivitetty tuore kuva - kiitos Miia!14.12.2015
Minsk 2 x KV, Valko-Venäjä 28.-29.11.: menestyksekäs viikonloppu Jipolle ja Myylle, joista tuli Suomen ja Valko-Venäjän muotovalioita. Molemmat toivat tuliaisina myös rotunsa parhaan pokaalin, Jippo lauantailta (tuomarina Lisbeth Mach) ja Myy sunnuntailta (tuomarina Olga Kojevnikova). Näin ollen molemmat avasivat CACIB-tilinsä, mikä on erityisen ilahduttavaa Jipon tapauksessa; siitä kun tuli "CACIB-kelpoinen" vasta tämän vuoden kesäkuussa (Jipolla on kyllä täysi kolmen polven sukutaulu, mutta sen emänisänisä on ER-rekisterissä ja FCI on nyt pyörtänyt aikaisemman päätöksensä olla vahvistamatta CACIB:eja koirille, joiden sukutauluissa on liitännäisrekistereissä olevia koiria).

Voittaja 2015 Puppy Show Helsingin Messukeskus 6.12.: Karpo debytoi pikkupentuluokassa ja sai hienon PPEK2-sijoituksen kunniapalkinnon kera. 14 suomenlapinkoirapentua arvosteli Kirsi Honkanen. Kuva © Jussi Virtanen.

Amsterdam Winner Show 2015, Alankomaat 12.12.: Seijan ensiesiintyminen junioriluokassa meni upeasti: JUN ERI2 VARA-SERT, tuomarina Jos Dekker. Hienoa Seija!

Papun lonkat ja kyynärnivelet palasivat Kennelliitosta tuloksilla A/A ja 0/0! Pompen-testistäkin tuli puhtaat paperit.

Raikun jälkeläissivu päivitetty - kiitos Taru!23.11.2015
19.11. faaraokoiramme Kiara, iältään 11 ja puoli vuotta, vietiin eläinlääkärille syömättömyyden ja kovan juomisen vuoksi. Tilanne oli odotettua huonompi ja Kiaralla diagnosoitiin kohtutulehdus, anemia sekä kovasti kohollaan olevat maksa-arvot. Oli siis aika tehdä sille viimeinen palvelus. Hyvää matkaa kaunis Kiara!

Parempiakin uutisia on: Papu on silmätarkastettu terveeksi ja sillä on nollan polvet sekä puhdas sydänkuuntelu. Lonkka- ja kyynärtulokset sekä Pompen taudin geenitestitulos ovat tulossa pian.6.11.2015
Hallan lonkat ovat B/C ja kyynärnivelet 0/0.


27.10.2015
Hallalla on terveet silmät, nollan polvet ja puhdas sydänkuuntelu, lonkka- ja kyynärtuloksia odotellaan vielä Kennelliitosta. Kiitoksia Johannalle!


17.10.2015
Geenitestituloksia: Koda on DM-terve ja Saimi puolestaan prcd-PRA terve. Kiitokset omistajille!


11.10.2015
Zwolle KV, Alankomaat 3.10.: Seija ROP-pentu, tuomarina irlantilainen S Walsh. Onnea mukavasti menneestä debyytistä!

Lappalaiskoirat ry:n syyserikoisnäyttely, Lahti 4.10.: myös Saimi kävi ensimmäistä kertaa kehässä samana viikonloppuna. Tällä kertaa ei sijoitusta isossa pentuluokassa Rune Fagerströmiltä. Kuva © Taru Vallius.

Haukipudas luonnetesti 4.10.: Myy sai Reijo Hynyseltä ja Jari Laineelta pisteitä seuraavasti:

Toimintakyky: +1b kohtuullisen pieni
Terävyys: +1b koira joka ei osoita lainkaan terävyyttä
Puolustushalu: -1 haluton
Taisteluhalu: -1 pieni
Hermorakenne: +1a hieman rauhaton
Temperamentti: +2 kohtuullisen vilkas
Kovuus: +1 hieman pehmeä
Luoksepäästävyys: +2a luoksepäästävä, aavistuksen pidättyväinen
Laukauspelottomuus: +++ laukausvarma

Yht. +108 pistettä - kiitos Jonna!

Terveysuutisia: Ronja luustokuvattu tuloksina lonkat C/C ja kyynärnivelet 0/0, ja Varpu silmätarkastettu terveeksi. Kiitos Johanna ja Milla koirienne tarkastuttamisesta! Minea, jolla oli lievä epileptistyyppinen kohtaus puolitoista vuotta sitten, on nyt valitettavasti saanut toisen, selkeästi epileptisen kohtauksen.

Varpun sivulla uusi kuva sekä Myyn ja Kiran kuvasivut päivitetty - kiitos Taru, Elina ja Sirpa!27.9.2015
Kouvola kaikkien rotujen näyttely 22.8.: Varpu AVO EH3 kasvattajatuomari Ambjörn Lindqvistin arvostellessa.

Överkalix kaikkien rotujen näyttely, Ruotsi 23.8.: Siehkku SERT & VSP 29 suomenlapinkoiran joukosta! Tuomarina toimi Johan Juslin. Siehkkusta tulee siis myös Ruotsin muotovalio, jos se valioituu jossain muussa Pohjoismaassa.

Rovaniemi ryhmänäyttely 29.8.: Myyn tulos hienosti AVO ERI1 SA PN3 Raimo Viljanmaan kehässä, ja myös ensimmäinen serti! Kuva © Johanna Kallioniemi.

Minsk 2 x KV, Valko-Venäjä 29.-30.8.: päätin kuitata tämän vuoden "koiranäyttelylaiskuuden" lähtemällä Nastin ja Kielon kanssa Belarus Winner -näyttelyyn. Matka oli hauska ja tulokset tekivät siitä vieläkin paremman: lauantain näyttelyssä molemmat koirat saivat Valko-Venäjän valionarvot sekä Belarus Winner 2015 -tittelit tsekkiläiseltä Jaroslava Ovesnálta, Kielon viedessä ROP-voiton. Samainen rouva sijoitti Kielon vielä kovatasoisessa viitosryhmässä nelossijalle! Sunnuntaina Valko-Venäjän Vjachaslav Viarbitski antoi myös molemmille sertit ja CACIB:it, mutta ROP meni tällä kertaa Nastille. Kuva Kielosta ryhmäkehässä © Olga Kisliakova.

Siilinjärvi ryhmänäyttely 5.9.: mukavia tuloksia kasvattajatuomari Eija Lehtimäeltä - Otso JUN ERI2 SA ja Myy AVO ERI3. Otson kuva © Paula Martiskainen.

Siikajoki pentunäyttely 6.9.: Viima ja Kira ehtivät Vuokon lapsista ensimmäisinä kehään. Marjatta Pylvänäinen-Suorsan kehässä esiintyi peräti 17 suomenlapinkoirapentua, ja Viima oli urosten pikkupentuluokassa viides ja Kira nartuissa neljäs.

Tottelevaisuuskoe Rovaniemi 5.9.: Ronjan toko-ura alkoi lupaavasti ALO2-tuloksella ja kolmannella sijalla. Tuomarina toimi Harri Laisi.

Kiiminki lammaspaimennuskoe 6.9.: olipa hienoa katseltavaa kun Usva, joka ei eläissään ollut nähnyt lampaita aikaisemmin, osoitti taitavan paimenenalun elkeitä ja läpäisi paimennustaipumustestin tuomarin kehujen säestämänä!

Sylvin pennut muuttivat uusiin koteihinsa elokuun lopussa lukuun ottamatta Senniä, joka vielä odottelee maahantuontimääräysten täyttymistä ja matkaa pian uuteen kotimaahansa. Karpo asuu Helsingissä, kun taas Simba-veli jäi vanhempiensa Sulon ja Sylvin naapuriin Pyhännälle. Lyytin uusi koti on Hikiällä ja Pinjan Muhoksella.

Kuvia lisätty Miinan galleriaan, ja Sylvin jälkeläiset päivitetty.16.8.2015
Oulu KV 12.7.: junioriluokissa kilpailleet pentuesisarukset Otso ja Usva saivat molemmat Maija Mäkiseltä H:n.

Kemi KV 18.7.: Kilpille NUO EH1 kasvattajatuomari Tapio Kakolta. Kuva © Elina Korva.

Ylivieska KV 19.7.: Pirjo Hjelm antoi Usvalle EH:n. Kuva © Pirjo Kivijärvi.

Svenstavik KV, Ruotsi 1.8.: Kilpi EH, tuomarina Elisabeth Spillman.

Raahe ryhmänäyttely 1.8.: Usva-raukka pudotti pohjavillansa juuri ennen näyttelyä, jonka vuoksi se muistutti tuomari Katja Korhosen mielestä enemmän shelttiä (Usva ei olekaan juuri keskiverto-shelttiurosta korkeampi) ja sai sen takia perustellusti T:n.

Kajaani ryhmänäyttely 15.8.: Myy AVO EH4, tuomarina Hannu Talvi

Varpu luonnetestattiin Haminassa 2.8. (tuomareina Tarja Matsuoi ja Tapio Knuutinen) seuraavin pistein:

Toimintakyky: +1b kohtuullisen pieni
Terävyys: +1a pieni ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua
Puolustushalu: +3 kohtuullinen, hillitty
Taisteluhalu: -1 pieni
Hermorakenne: +1b hermostunein pyrkimyksin
Temperamentti: +3 vilkas
Kovuus: +1 hieman pehmeä
Luoksepäästävyys: +3 hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin
Laukauspelottomuus: +++ laukausvarma

Yht. +142 pistettä

Muutama terveystuloskin on tullut: Siehkkun lonkat ovat B/B ja kyynärnivelet 0/1. Jippo ja Varpu puolestaan on testattu DM-terveiksi.

Hallan sivulla uusi kuva.7.7.2015
Siehkku kävi tänään terveystarkastuksissa mukavin tuloksin: sillä on terveet silmät ja polvet 0/0. Myös luusto kuvattiin ja odottelemme nyt Kennelliiton lausuntoa lonkista ja kyynäristä. Eläinlääkärikäyntiin oli myös toinen, ikävämpi syy: Siehkkulla todettiin keväällä molemminpuolinen nivustyrä, joka leikattiin tänään. Päätin sen vuoksi olla käyttämättä Siehkkua jalostukseen ja siirsin sen sijoitusemäntänsä omistukseen. Kiitokset Pirjolle yhteistyöstä Siehkkun kanssa!

Siehkkun kuvagalleria päivitetty.6.7.2015
Sylvin pennut ovat syntyneet! Niissä on kaksi urosta ja kolme narttua, kaikki mustia vaalein merkein.

Rovaniemi KV 21.6.: kesäturkissa esiintyneelle Hallalle NUO EH1, tuomarina Marja Talvitie.

Bodø 2 x kaikkien rotujen näyttely, Norja 27.-28.6.: lauantaina Kilpi voitti nartut ns. pienen sertin kera Eeva Reskon arvostellessa 14 suomenlapinkoiraa, kun taas sunnuntain tulokseksi tuli Frank Christiansenilta NUO ERI3 18 lapinkoiran joukosta. Onnittelut Kilpille taustajoukkoineen!19.6.2015
Nuuk geenitestattu terveeksi degeneratiivisen myelopatian osalta. Kiitos Pirjo!


15.6.2015
Pentu-uutisia! Sylvi on ultrattu kantavaksi, tuleva isä on C.I.B & FI & SE MVA HeJW-10 MV-12 Jäkäläkummun Ällintälli.

Varkaus KV 16.5.: Netta VAL EH, tuomarina Matti Tuominen.

Rovaniemi ryhmänäyttely 16.5.: Halla NUO EH1 Katja Korhosen arvostellessa.

Hyrynsalmi ryhmänäyttely 23.5.: Nuuk VET ERI1 SA PU4 ROP-VET Matti Palojärvellä. BIS-veteraanikilpailussa Juta Haranen nosti Nuukin kuuden parhaan joukkoon. Kuva © Annika Lammela.

Keminmaa ryhmänäyttely 24.5.: Sekä Usvalle että Hallalle EH. Tuula Savolainen myös sijoitti Usvan junioriluokan voittajaksi ja Hallan nuorten luokan kakkossijalle. Usvan kuva alla © Jenna Sergejeff.

Minsk 2 x KV, Valko-Venäjä 6.-7.6.: Johanna, Nastin osaomistaja ja Kukan sijoitusemäntä, matkasi äiti-poika-duon kanssa Minskiin asti. Lauantain tuomari Manuel Loureiro Borges antoi molemmille CACIB:it rotunsa parhaan palkinnon mennessä Kukalle, kun taas sunnuntaina Julija Aidietienen kehässä molemmat saivat tyytyä sileisiin ERI-arvosanoihin. Kiitokset Johannalle vielä kertaalleen!

Muhos ryhmänäyttely 6.6.: Pekka Teinille oli ilmoitettu huimat 47 suomenlapinkoiraa ja Usva nappasi mukavan ERI3-sijan suuressa junioriluokassa. Näytillä kävi myös Myy tuloksenaan hienosti AVO ERI4 SA. Kuvat © Taru Vallius (vas. Usva, oik. Myy).

Liminka ryhmänäyttely 7.6.: sateesta ja myräkästä huolimatta Myy jaksoi esiintyä mainiosti ja kirkasti edellispäivän sijoitustaan AVO ERI2 SA PN4 -sijalle asti. Muori-ikään ehtinyt Peppi, joka oli ensimmäisessä näyttelyssään viiteen ja puoleen vuoteen, oli puolestaan VSP-veteraani. Suomenlapinkoirat arvosteli Tuula Pratt.

Sisu kävi silmätarkastuksessa tuloksena lievä distichiasis ja ektooppinen cilia. Kiitos Sisun tarkastuttamisesta!17.5.2015
Toholampi ryhmänäyttely 1.5.: Otso avasi näyttelyuransa tuloksella JUN EH1, tuomarina Marjatta Pylvänäinen-Suorsa.

Siilinjärvi ryhmänäyttely 9.5.: Otson toisesta junioriluokan koitoksesta tuli tulokseksi EH3, tuomarina Sakari Poti.

Jekku on geenitestattu degeneratiivisen myelopatian eli etenevän selkäydinrappeuman osalta kantajaksi. Kiitokset Päiville Jekun testaamisesta!

Usvan profiilikuva sekä kuvagalleria päivitetty. Vuokon pennuille lisätty omat sivut Kasvatit-osioon ja Kira lisätty sijoituskoiriin.27.4.2015
Ronja osallistui poropaimennustaipumustestiin Saajománnun porotilalla Pellossa 12.4. ja läpäisi sen hienon palautteen kera. Kiitokset ja onnittelut omistajille Johannalle ja Teemulle!

Kiuruvesi ryhmänäyttely 26.4.: Iitan ensimmäinen virallinen koitos, josta tuloksena EH2 viiden juniorinartun joukosta, tuomarina Markku Mähönen.

Vuokon pennut ovat nyt uusissa kodeissaan lukuun ottamatta Lumikelloa (kutsumanimi Seija), joka odottelee vielä rabiesrokotustaan ja muuttaa uuteen kotimaahansa kesäkuun alkupuolella. Sijoitukseen tästä pentueesta meni Luhtavilla (Kira), joka asustelee Kajaanissa seuranaan toinen lapinkoiranarttu. Lapinvuokko (Saimi) liittyi Nilsiässä sijaitsevan Staalon kennelin muonavahvuuteen, ja Leimukukan (Minni) uusi koti on Iissä. Toinen pojista, Liekinloimu (Viima), matkasi Kittilään ja jakaa huushollin isänsä kanssa, kun taas toinen, Lumituisku (Hali), jäi tänne Ouluun. Pennut saavat omat sivunsa piakkoin. Kuva alla © Taru Vallius.9.4.2015
Tervola ryhmänäyttely 4.4.: Usva hienosti ROP-pentu ja Halla NUO EH2 Hannu Talven arvostellessa.


23.3.2015
Otsolle uusi kuva ja Myyn galleriaan lisätty poropaimennuskuvia.15.3.2015
Kilpin kuva päivitetty.9.3.2015
Viikonloppuna järjestettiin Porokoirakerho ry:n vuotuinen poropaimennustapahtuma Pellossa Saajománnun porotilalla ja onnistuimme saamaan Myylle paikan poropaimennustaipumustestiin. Myytä ohjasi aidassa sen sijoitusemäntä Jonna, ja hyvin ohjasikin, sillä Myy työskenteli porojen kanssa kuin vanha tekijä. Tämä Oulun keskustassa kerrostalossa asuva, paimennuksen suhteen täysin kokematon otus palkittiin päivän parhaana yhdessä kokeneemman lapinporokoiran rinnalla! Onnea Myy ja Jonna!24.2.2015
Vuokon ja Tuiskun pennut syntyivät 22.2.! Katras koostuu kahdesta uroksesta (molemmat mustia merkein) sekä neljästä nartusta (kaksi mustaa merkein ja kaksi dominoa). Kaikki pennut on näillä näkymin varattu.

Pello ryhmänäyttely 21.2.: Papulle JUN EH ja Ronjalle NUO EH3 Perttu Ståhlbergiltä.

Tuusniemi ryhmänäyttely 22.2.: Nuukin ensiesiintyminen veteraaniluokassa tuotti VET EH2 -tuloksen Hannu Talven arvostellessa. Kuva Nuukin lennokkaasta askelluksesta © Pirjo Kivijärvi.20.2.2015
Myyn luustokuvatulokset: lonkat C/C ja kyynärnivelet 0/0.


9.2.2015
Kuvapäivityksiä: Papun galleria ja Karon sivu. Kiitoksia Pirjo Kivijärvi, Taru Vallius & Karon omistaja Maria!


1.2.2015
Pentu-uutisia: Vuokko on ultrattu kantavaksi! Tulevan pentueen isä on Kontioharjun Kaamos ja h-hetki on 22.2. tietämillä.

Kuopio Jalostuspäivät 25.1.: Usvan ja Iitan ensiesiintyminen pikkupentuluokassa meni mukavasti, vaikka sijoituksia ei nyt tullutkaan - molemmat käyttäytyivät nätisti ja olivat näyttelyn vilinässä kuin kotonaan. Pennut arvosteli Paula Rekiranta. Esitimme lisäksi kaksi juniorinarttua (Ronja ja Papu), jotka molemmat saivat ERI:n Saija Juutilaiselta. Papu jäi täpärästi ilman sijoitusta ollen viiden parhaan joukossa 22 juniorinartusta, mutta sai kuitenkin ensimmäisen SA:nsa. Ronjan (vas.) ja Papun (oik.) kuvat © Taru Vallius.

Raahe ryhmänäyttely 31.1.: Vekku kävi pitkästä aikaa näytillä, ja sanonnalla "kolmas kerta toden sanoo" näyttää olevan vinha perä, sillä Vekun kolmas esiintyminen kasvattajatuomari Tapio Kakon kehässä kirkasti kaksi aiempaa vara-sertiä oikeaksi sertiksi! Vekku voitti avoimen luokan ja sijoittui PU2:ksi ja on nyt siis tuore muotovalio! Tämän valionarvon tekee erityiseksi se, että kaikki sertit tulivat kasvattajatuomareilta. Onnittelut omistajille Vuokolle ja Pekalle! Kuvat © Taru Vallius.

Remun kuva päivitetty. Kiitokset omistajalle Johannalle!18.1.2015
Kajaani KV 11.11.: Papu pyörähti kasvattajansa Sannan luotsaamana Marjatta Pylvänäinen-Suorsan kehässä ja sai ERI3-tuloksen seitsemän juniorinartun joukosta.

Kuvagallerioita lisätty: Lempi, Hertta, Elvis ja Arttu. Lisäksi Papun esittelykuva on vaihdettu tuoreempaan.