Cantavia Finnish Lapphunds

Uutiset ja päivitykset 2014

  2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006


6.12.2014
Helsinki Winner 2014 Messukeskus 6.12.: Netta VAL ERI, tuomarina Anneli Pukkila.


22.11.2014
Vuokon Pompen taudin geenitestin tulos on terve.


9.11.2014
Vuokko kävi terveystarkastuksissa hienoin tuloksin: sillä on terveet silmät, polvet 0/0 sekä puhdas sydänkuuntelu, ja lonkkakuvat palasivat Kennelliitosta lausunnolla A/A ja kyynärkuvat 0/0! Pompen taudin geenitestitulosta odotellaan vielä.

Vapun sivulla uusi kuva - kiitos Sari Ojala!11.10.2014
Lappalaiskoirat ry:n syyserikoisnäyttely, Oulu 5.10.: toimin tälläkin kertaa näyttelytoimikunnan puheenjohtajana ja tapahtuma oli jälleen sitä kokoluokkaa (271 koiraa, joista suomenlapinkoiria 177), että melkoista kiirettä piti läpi viikonlopun. Muutama tiimiläinen kävi kuitenkin edustamassa meitä seuraavasti: Hallalle mukava JUN ERI3 -sijoitus 19 juniorinartun joukosta, Papulle JUN EH ja Myylle NUO ERI. Nartut arvosteli Sakari Poti.

Harstad kv, Norja 5.10.: Vuokko pyörähti Pohjois-Norjassa Pinja Lämsän matkassa hakemassa VAL ERI3 SA -sijoituksen, tuomarina Børge Espeland. Kiitos Pinja!28.9.2014
Sylvin pennut muuttivat syyskuun alussa omiin koteihinsa. Otso jäi emänsä naapuriin Pyhännälle, Iitasta tuli vuokattilaisen Hallanoron kennelin uusin vahvistus ja Usva meni sijoitukseen lappalaiskoiraharrastajalle Jenna Sergejeffille Ouluun. Onnea matkaan lapsukaiset ja suurkiitokset Matleenalle ja Heikille pentuprojektin läpiviemisestä!

Helsinki kaikkien rotujen näyttely 7.9.: en ehkä normaalisti lähtisi Helsinkiin asti tavallisen kaikkien rotujen näyttelyn takia, mutta koska koko maailmassa on vain kourallinen suomenlapinkoirien kasvattajatuomareita, yritän päästä heidän kehiinsä aina kun vaan mahdollista. Etenkään Kielon kohdalla en halunnut jättää tilaisuutta välistä, koska sekä sen kasvattaja että toinen omistaja ovat poissa laskuista kasvattajatuomarien osalta. Briteistä arvostelemaan saapuneella Toni Jacksonilla (Elbereth) oli kehässään 37 suomenlapinkoiraa ja Kielo, joka on tähän asti miellyttänyt kaikkia kasvattajatuomareita, oli myös Ms Jacksonin makuun ja palkittiin rotunsa parhaana! Kuva © Harri Kivimäki (vasemmalla tuore muotovalio Lumiturpa Leisku).

Varpu on luustokuvattu hyvin tuloksin: lonkat B/B ja kyynärnivelet 0/0. Kiitos Varpun kuvauttamisesta!

Minean kuvasivulla pari uutta kuvaa.31.8.2014
Fuglebjerg pystykorvarotujen erikoisnäyttely, Tanska 2.-3.8.: Kilpi kävi näyttäytymässä Tanskanmaalla irlantilaisten Ashleigh ja Terri Griffinin kehissä. Lauantain näyttelystä irtosi junioriluokan voitto, SA sekä JUN-serti ja sunnuntaina EH. Hyvä Kilpi!

Valkeakoski kaikkien rotujen näyttely 16.8.: Vuokko matkasi Valkeakoskelle etevän junior handlerin Pinja Lämsän mukana, joka teki loistavaa työtä ja palautti koiran kotiin mukavan ruusukesaaliin kera: Erja Nummi valitsi Vuokon parhaaksi nartuksi sekä VSP:ksi 14 suomenlapinkoiran joukosta. Tämän sertin myötä Vuokosta tuli Suomen ja Ruotsin muotovalio (sillä oli jemmassa Ruotsissa erikoisnäyttelyssä juniorina voitettu serti)! Kuvassa (© Harri Kivimäki) Vuokko ja ROP-voittaja C.I.B & UK & LU MVA Elbereth Matkamies, josta myöskin tuli Suomen valio samana päivänä - onnittelut Matkalle taustajoukkoineen!

Ii ryhmänäyttely 16.8.: melkoisen pohjavillaton Papu (vasen kuva) osallistui ensimmäiseen junioriluokan näyttelyynsä tuloksella EH2 neljän juniorinartun joukosta. Myy (oikea kuva) puolestaan sai tuloksekseen NUO H. 12 suomenlapinkoiraa arvosteli Katja Korhonen.

Kemijärvi ryhmänäyttely 16.8.: Aila Lehmussaaren kehässä nähtiin seitsemän lapinkoiraa, joista Halla voitti juniorinartut tuloksenaan ERI1 ja Ronja-sisko oli EH3.

Koda luonnetestattiin Haminassa 17.8. ja tuomarit Tarja Matsuoi ja Leena Turunen kirjasivat tuloslomakkeeseen seuraavaa:

Toimintakyky: +1 kohtuullinen
Terävyys: +1 pieni ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua
Puolustushalu: +1 pieni
Taisteluhalu: -1 pieni
Hermorakenne: +1 hieman rauhaton
Temperamentti: +2 kohtuullisen vilkas
Kovuus: +1 hieman pehmeä
Luoksepäästävyys: +3 hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin
Laukauspelottomuus: - laukausaltis

Yht. +125 pistettä - kiitos Riitta ja Milla!

Uusia kuvia lisätty Myyn sekä Papun gallerioihin.12.8.2014
Maailman Voittaja -näyttely 2014, Helsinki 9.8.: vuoden kiistaton ykköstapahtuma veti huikeat 526 ilmoittautumista, ja vaikka noin kolmasosa koirista jäikin pois, kehissä nähtiin komeat 343 suomenlapinkoiraa. Näyttelyssä koettiinkin upeita ja tunteikkaita hetkiä, kun kasvattajatuomari Saara Sampakoski kruunasi Jepen pojanpojan ja Nuukin pojan Petäjämaan Viksun rotunsa parhaaksi koko jättimäisestä porukasta! Onnittelut Pirjolle ja Viksulle vielä kertaalleen! Omasta tiimistäni Papu nousi hienosti narttujen pentuluokan kakkossijalle kunniapalkinnon kera, tuomarina Kirsi Honkanen. Avoimen luokan urokset arvosteli Elina Haapaniemi ja Kodalle tulokseksi EH. Mari Lackmanin arvostelemasta narttujen junioriluokasta tuli "mainetta ja kunniaa", kun Siehkku nappasi neljännen sijan tässä valtavassa luokassa (76 ilmoittautunutta, joista 42 kävi kehässä, jos oikein laskin), vieläpä hurjan karvanlähtöisenä! Varpu sai EH:n Tuula Savolaiselta ja Kielo ERI:n Mari Lackmanilta. Vaikka toin näyttelyyn vain yhden koiran, juoksin loppujen lopuksi kehien väliä pää kolmantena jalkana esittäen jokusen yksilön, joten päivä osoittautui melko kiireiseksi enkä ehtinyt jutella monenkaan kanssa - pahoitteluni! Mukavan päivän päätteeksi saimme vielä Kielon kanssa kunnian edustaa suomenlapinkoiria isossa kehässä kotimaisten rotujen esittelyssä juuri ennen ryhmäkilpailujen alkua. Hieno kokemus! Kielon kuva rotukehästä © Taru Vallius.4.8.2014
Kiiminki ryhmänäyttely 2.8.: Aarnin ja Myyn omistajat ystävällisesti veivät omat koiransa sekä Vuokon näytille sillä aikaa kun olin itse kotimiehenä Sylvin pennuille Pyhännällä. Raimo Viljanmaan arvosteltavaksi oli ilmoittautunut 14 suomenlapinkoiraa ja tiimimme keräsi seuraavat tulokset: Aarni AVO EH2, Myy (ensimmäisessä virallisessa näyttelyssään) NUO ERI1 SA PN3 vara-sert ja Vuokko VAL ERI3 SA. Kiitokset Johannalle ja Jonnalle hyvästä työstä! Kuvat © Taru Vallius (vas. ylh. Aarni, oik. ylh. Vuokko, alarivissä Myy).


Myyn galleriaa päivitetty - kiitos Taru Valliukselle Myyn hienoista otoksista!23.7.2014
Kemi kv 20.7.: Papu näyttäytyi ensimmäistä kertaa kehässä ja menestystä tuli heti ROP-pennun palkintosaaliin verran. Myös Halla pärjäsi hienosti tuloksenaan JUN ERI1 SA. Tuomarina toimi Saija Juutilainen. Onnittelut molemmille neitosille taustajoukkoineen! Hallan kuva © Johanna Pylvänäinen.

Sisun selkäröntgenkuvat on nyt lausuttu seuraavin tuloksin: välimuotoinen lanne-ristinikama LTV0 (normaali), selän spondyloosi SP0 (puhdas) ja nikamien epämuotoisuus VA0 (normaali).

Uusi kuva Remun sivulle. Kiitokset omistajalle Tuula Mursulle!17.7.2014
Sylvin pennut syntyneet 16.7.!

Lappalaiskoirien erikoisnäyttely Piteå, Ruotsi 4.7.: Siehkku JUN EH, tuomarina Gunilla Sandberg.

Piteå kv, Ruotsi 5.7.: Siehkku (kuva vas.) JUN EH4 ja Kilpi (kuva oik.) EH, tuomarina Leni Finne. Kuvat © Jenna Sergejeff.

Sisu kävi luustokuvissa: kyynärnivelet 0/0, mutta lonkat valitettavasti D/D. Kiitos Pia ja Anne Sisun tutkituttamisesta.2.7.2014
Gällivare kv, Ruotsi 29.6.: Marko Lepasaar arvosteli Kilpin ERI:n arvoiseksi ja sijoitti sen toiseksi junioriluokassa. Hyvä Kilpi!

Myyn esittelykuva ja galleria päivitetty. Lisäksi Raikun, Netan ja Minean galleriat ovat nyt valmiit.25.6.2014
Pentu-uutisia! Sylvi on ultrattu kantavaksi uroksesta Kuurakuonon Caskikettu.

Suomussalmi ryhmänäyttely 7.6.: Jetta Tschokkisen kehässä näyttäytyi 17 suomenlapinkoiraa, joista vain harvat ja valitut (täsmällisemmin sanottuna kolme) palkittiin laatuarvosanalla erinomainen. Siehkku oli yksi näistä onnekkaista, mutta se ei tyytynyt pelkkään ERI:in, vaan eteni aina rotunsa parhaaksi asti napaten toisen sertinsä (alle kymmenen kuukauden ikäisenä!). Onnittelut vielä kertaalleen Siehkku & Pirjo!

Tromssa kv, Norja 15.6.: kiva reissu Pohjois-Norjaan hyvässä seurassa ja hienoissa maisemissa. Elisabeth Spillmanille oli ilmoitettu 35 lapinkoiraa, joukossa paljon kovia kilpakumppaneita. Siehkku voitti luokkansa hienosti SA:lla, ja Vuokko sai ERI:n kovatasoisessa valioluokassa. Kiitokset matkakumppaneillemme Matleenalle, Titalle & Pinjalle! Kuvassa Vuokko ihailee näkymää Kilpisjärvellä.

Vännäs kaikkien rotujen näyttely, Ruotsi 15.6.: Kilpi JUN EH2, tuomarina Tanya Ahlman-Stockmari.

Rovaniemi kv 21.6.: Halla JUN EH2 ja Ronja JUN H, Matti Tuominen arvosteli.

Galleriat lisätty Kukalle, Miinalle ja Metelle.1.6.2014
Kittilä ryhmänäyttely 17.5.: kolme kasvattiani kävi kasvattajatuomari Tapio Kakon syynissä mukavin tuloksin: valiouroksissa Nuukille ERI2 SA, ja junnunartuissa kaksoisvoitto Kielon tytöille niiden ensimmäisessä junioriluokan näyttelyssä - Siehkku ERI1 SA ja Ronja ERI2. Siehkku oli itse asiassa ainoa narttu, joka sai SA:n, joten se sai myös sertin ja oli VSP! Kuvat © Pirjo Kivijärvi: Nuuk (vas.), Ronja (oik.) ja Siehkku sekä ROP-uros Kontioharjun Kaamos (alla).


Piteå kaikkien rotujen näyttely, Ruotsi 17.5.: Kilpin ensiesiintyminen junioriluokassa meni myös oikein hyvin: Erja Nummi palkitsi sen EH2-sijoituksella. Kuva © Elisabet Laestander.

Oulu kv 18.5.: Siehkku ja Ronja ehtivät viikonlopun aikana toiseenkin näyttelyyn ja saivat hienot sijoitukset isossa kymmenen nartun junioriluokassa Tapio Eerolan arvostellessa: Siehkku ERI2 SA ja Ronja ERI4. Kuvat © allekirjoittanut (Siehkku vas., Ronja oik.).

Siilinjärvi ryhmänäyttely 24.5.: Siehkkulle tällä kertaa JUN EH2, tuomarina Jari Fors.

Muurola ryhmänäyttely 24.5.: Hallakin suoritti junioriluokan debyyttinsä tuloksella EH2, Ronja-siskolle puolestaan EH4. Tuomarina toimi Anneli Pukkila. Kuvat © Jenna Sergejeff (Halla vas., Ronja oik.).

Varpu on testattu terveeksi prcd-PRA:n ja Pompen taudin osalta. Suuret kiitokset Riitta, Milla & Titta!

Uusia kuvagallerioita: Rauha, Ronja, Peppi ja Doris.16.5.2014
Rekku lonkkakuvattu tuloksella C/C ja sillä on myös terveet silmät - kiitos Sirpa & Petri!

Kuvagallerioita lisätty: Myy, Siehkku ja Papu.10.5.2014
Posio ryhmänäyttely 3.5.: Siehkku jätti hyvästit pentuluokille tyylillä ollen ROP-pentu, tuomarina Jaana Hartus. Kuva © Mari Limnell.

Kalajoki ryhmänäyttely 3.5.: Myös Halla pokkasi itselleen ROP-pennun palkintosaaliin, tuomarina Maija Mäkinen. Kuva © Jenna Sergejeff.

Burträsk, Ruotsi 3.5.: Kilpi ei halunnut jäädä siskojensa varjoon, vaan oli niin ikään rotunsa paras pentu. Onnittelut kaikille kolmelle - jatkakaahan samaan malliin junioriluokissa!

Maalahti ryhmänäyttely 4.5.: Vuokko VAL ERI1 SA PN2 vara-sert Leni Finnen kehässä - suuret kiitokset Minna Suihkoselle Vuokon mukaan ottamisesta ja esittämisestä!

Erinomaisia terveystuloksia Nastille: sillä on edelleen terveet silmät ja sydänkuuntelu oli puhdas. Myös polvet tutkittiin uudelleen emän polviongelmien takia, ja eläinlääkäri kuvaili niitä "täydellisiksi", joten polvet ovat edelleen 0/0.

Uusia gallerioita: Kiara, Aarni, Nasti ja Sylvi.29.4.2014
Kuvagalleriat lisätty Kielolle ja Vuokolle.


21.4.2014
Ylistaro ryhmänäyttely 19.4.: Sylvi oli kolmannessa näyttelyssään ja teki melkoisen hattutempun - se on nyt valio! Sylvi oli Sakari Potin valinta parhaaksi nartuksi ja VSP:ksi 19 suomenlapinkoiran joukosta. Kerrassaan mahtavaa! Kuva © Riikka Koskela.18.4.2014
Kielo ja Vuokko osallistuivat Porokoirakerhon järjestämään poropaimennustaipumuskokeeseen Pellossa 6.4. Kielo teki hyvää työtä ja läpäisi testin, kun taas Vuokko nuoruuden huumassaan kuumui pariin otteeseen hiukan liikaa, joten sen arvioksi tuli "Suositellaan testattavaksi uudelleen". Sillä oli tosin paljon hyviäkin ominaisuuksia, joten kokeilemme myöhemmin uudestaan. Kuva Kielosta poroaitauksessa © Krista Haataja.

Aikaisempi sijoituskoirani Minea on saanut epileptisen kohtauksen, mikä ei varsinaisesti isän ja pentuesiskon epilepsian huomioon ottaen tullut yllätyksenä, mutta kurja uutinenhan se oli joka tapauksessa. Toivotaan että kohtausten määrä pysyy mahdollisimman vähäisenä. Parempiakin terveysuutisia on onneksi tullut: sekä Kodan että Varpun silmät ovat terveet ja sydänkuuntelut puhtaat, ja lisäksi Varpun polvet ovat 0/0. Kiitos Riitta & Milla!1.4.2014
Neljä Kielon tytöistä kävi näytillä pentuluokissa viikonlopun aikana keräten yhteensä viisi kunniapalkintoa. Onnittelut kaikille ylpeältä kasvattajalta!

Kemijärvi ryhmänäyttely 29.3.: Ronja VSP-pentu, tuomarina Tuula Pratt. Kuva © Teemu Pyhäjärvi.

Stöcksjö, Ruotsi 29.3.: Kilpi ROP-pentu.

Lappalaiskoirat ry:n keväterikoisnäyttely, Nurmes 30.3.: Siehkku (ylh. vas.) VSP-pentu, Halla (ylh. oik.) kolmas narttujen pentuluokassa (7-9 kk) KP:n kera, Vuokko (alh. vas.) AVO EH ja Kielo (alh. oik.) VAL ERI, tuomarina Jaana Hartus. Ylärivin kuvat © allekirjoittanut, alarivin © Taru Vallius.

Jekku kävi silmätarkastuksessa ja selvisi puhtain paperein - kiitos Päivi!29.3.2014
Kajaani ryhmänäyttely 29.3.: Siehkku ROP-pentu Mari Lackmanin arvostellessa. Hyvä Siehkku ja Pirjo! Kuva © Jenna Sergejeff.

Nuuk silmätarkastettu terveeksi - kiitoksia Pirjolle näistä mukavista uutisista.

Papulle lisätty oma sivunsa (vihdoinkin).6.3.2014
Hyviä uutisia Labokliniltä: Sylvi on terve sekä prcd-PRA:n että Pompen taudin osalta.


2.3.2014
Laihia ryhmänäyttely 22.2.: Matti Palojärven arvosteltavaksi oli ilmoitettu 18 suomenlapinkoiraa, ja meidän tiimiämme edustivat Päivin pojat Jekku ja Jippo sekä Sylvi. Ensimmäisenä esiintyi Jekku, joka hitaasti kehittyneenä sai nyt ensimmäisen ERI:nsä ja kolmannen sijan avoimessa luokassa - päivä alkoi siis lupaavasti. Lisää oli kuitenkin luvassa, kun sekä Jippo että Sylvi valittiin sukupuolensa parhaiksi VSP:n mennessä Jipolle ja ROP:n Sylville! Molemmat ovat nyt yhden sertin päässä valionarvosta. Sylvi osallistui päivän päätteeksi Sakari Potin arvostelemaan ryhmäkilpailuun ja sijoittui siellä toiseksi. Tämä oli Sylville vasta toinen näyttely, ja sillä on nyt tilillään BIS-voitto ja RYP2-sijoitus! Päivään ei voi olla kuin tyytyväinen - kiitoksia Päiville seurasta ja kuvista (ylh. vas. Jekku, ylh. oik. Jippo, alarivissä Sylvi).

Hallan sivulla uusi kuva - kiitokset omistajalle Johanna Pylvänäiselle!10.2.2014
Nopeaa toimintaa! Sylvi luustokuvattiin myöhään perjantai-iltapäivänä 7.2., ja kuvat oli lausuttu sekä tulokset selvillä tänään alkuiltapäivästä - hienoa Kennelliitto! Sylvin lonkat ovat B/B ja kyynärnivelet 0/0.


9.2.2014
Kuopio Jalostuspäivät 25.-26.1.: tammikuun viimeisenä viikonloppuna auton nokka kääntyy aina kohti Kuopiota ja pystykorvaväen vuoden päätapahtumaa, johon kuluu lauantain luennot ja muut aktiviteetit sekä sunnuntain näyttely (tänä vuonna lapinkoiria oli ilmoitettu komeat 140). Lappalaiskoirat ry:n jalostustoimikunta järjestää tapahtumassa perinteisesti jalostustarkastuksia, ja tänä vuonna tarkastava ulkomuototuomari oli Tapio Kakko, kun taas allekirjoittanut teki tarkastuksia jalostustoimikunnan jäsenen ominaisuudessa. Luovuin roolistani siksi aikaa kun oma Vuokkoni oli syynin alla, ja sen jalostustarkastustulokseksi tuli Hyväksytty. Sunnuntain näyttelyssä Siehkku, joka ensimmäisenä Kielon jälkikasvusta ennätti korkkaamaan näyttelykehät, voitti pikkupentuluokan KP:lla ja oli PN2-pentu 20 pennun joukosta. Tuomari Reino Korpela kirjoitutti arvosteluun: "tällä kehitystahdilla tuleva näyttelytähti"! Narttujen viralliset luokat arvosteli Pekka Teini ja Vuokko sai hienon AVO ERI3 SA -sijoituksen kahdentoista kanssakilpailijan joukosta. Kuvat © Heli Leskinen (vas.) ja Paula Martiskainen (oik.).

Terveystarkastusuutisia: Jipon luustokuvaustuloksia ehdittiinkin jo odotella tovi, mutta nyt ne ovat selvillä: kyynärnivelissä ei ole moittimista (0/0), mutta lonkat ovat C/D. Sylvillä puolestaan on terveet silmät, nollan polvet ja puhdas sydänkuuntelu. Lonkka- ja kyynärkuvat lähtivät Kennelliittoon.19.1.2014
Esittelyssä uusi sijoitusneitonen: tiimin jatkoksi on liittynyt ihastuttava Savumerkin Papu, jonka omistamme yhdessä Tapio Kakon kanssa. Papu asuu kotikennelissään ja on siis sijoitettuna kasvattajallaan Sanna Vettenrannalla. Oma sivu tulossa! Kuvat alla © Sanna Vettenranta (vas.) & allekirjoittanut (oik.).

Sisu on testattu Pompen taudin osalta terveeksi. Kiitos Pia ja Anne!

Kilpin sivulle lisätty tuoreempi kuva (© Elisabet Laestander).